Wachttijd dierenverzekering: hoe werkt dat?

Als je een verzekering afsluit voor je huisdier, geldt er in veel gevallen een wachttijd. Tijdens een korte periode is je huisdier dan wel aangemeld bij de dierenverzekering, maar kun je geen kosten declareren. Dit wordt gedaan om misbruik te voorkomen.

Wachttijd dierenverzekering: hoe werkt dat?
< Alle artikelen

Hoe werkt een wachttermijn in de praktijk?

De meeste huisdierenverzekeraars maken gebruik van een wachttermijn, om te voorkomen dat mensen zich pas aanmelden wanneer hun huisdier al (erg) ziek is. In de meeste gevallen hanteren zij een periode van 30 dagen. In die termijn is je huisdier wel aangemeld, maar kun je niet – of slechts in zeer beperkte mate – kosten declareren.

Na de wachttermijn kun je wél de kosten declareren, zoals die binnen je verzekering worden vergoed. Let er daarbij wel op, dat de verzekeraar let op het moment van diagnose, en niet op het moment van declaratie. Wordt er binnen de wachttermijn dus een ziekte geconstateerd, waarvoor een operatie noodzakelijk is? Dan valt dat meestal binnen de wachttijdregeling. De kosten worden dan doorgaans niet vergoed, ook niet als de behandeling pas ná de wachttijd plaatsvindt.

Het hanteren van een wachttermijn is overigens niet ongebruikelijk. Bij aanvullende verzekeringen van je eigen zorgverzekering geldt namelijk ook vaak een wachttijd. Die kan soms zelfs oplopen tot 12 maanden.

Welke verzekering heeft geen wachttermijn?

Vrijwel alle dierenverzekeraars in Nederland hanteren een wachttermijn van 30 dagen. Uitzondering hierop is PetSecur – zij hebben géén wachttijd. Dit betekent dat je ook in de eerste maand van de verzekering al zorgkosten kunt declareren.

Hierbij zijn echter wel een paar uitsluitingen van toepassing. Om misbruik te voorkomen, zijn chirurgische behandelingen en operaties aan kruisbanden en skelet tijdens de eerste 2 maanden dat je verzekerd bent uitgesloten.

Wat als mijn hond of kat een ongeval krijgt tijdens de wachttijd?

En als je huisdier een ongeluk krijgt, vlak na het afsluiten van een verzekering. Daar zijn – in de meeste gevallen – gelukkig uitzonderingsclausules voor. Bij een ongeluk met je huisdier binnen de wachttijd ben je dan wél verzekerd.

Ook het plaatsen van een chip valt meestal niet binnen de wachttermijn, en wordt (indien dit binnen de dekking van het pakket valt) tijdens de eerste 30 dagen gewoon vergoed.

Welk huisdier wil je verzekeren?