Huisdier verzekeren: verstandig of niet?

Ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier. Toch is niet iedere hond of kat verzekerd. Dat terwijl je voor je huisdier ook gewoon een zorgverzekering af kunt sluiten. Daarom is de vraag voor veel mensen: is het verstandig om je huisdier te verzekeren of kun je ook zonder huisdierenverzekering voor je hond of kat?

Huisdier verzekeren: verstandig of niet?
< Alle artikelen

Heb ik een huisdierenverzekering nodig?

Wanneer je huisdier ziek wordt of geopereerd moet worden, is het een prettig idee om een verzekering te hebben. De kosten bij de dierenarts kunnen namelijk flink oplopen. Voor een castratie ben je bijvoorbeeld zo rond de € 300 kwijt en problemen met het gebit kunnen je zomaar € 500 of meer kosten. Andere operaties kosten soms wel meer dan € 1000.

Het 'probleem' met dierenartskosten is dat ze vaak onverwachts komen. Wanneer je geen buffer hebt die dergelijke kosten op kan vangen, is het erg verstandig om een huisdierenverzekering af te nemen. Daarmee ben je voor een laag bedrag per maand verzekerd voor hoge dierenartskosten.

Dierenverzekering of zelf sparen?

Er bestaat altijd de kans dat er niets gebeurt met je huisdier, waardoor je vrijwel geen zorgkosten – op de standaardkosten voor inenten, ontwormen en dergelijke na – hebt. Heeft een dierenverzekering dan wel nut?

Als je over een goede financiële buffer beschikt, dan is een huisdierenverzekering zeker handig, maar wellicht niet nodig. Als je onverhoopt een duurder onderzoek of een ingrijpende operatie moet kunnen betalen, heb je echter een buffer nodig van minstens € 1000 tot € 2000.

Een groot deel van de Nederlanders heeft dit niet zomaar liggen, waardoor het afsluiten van een huisdierenverzekering een slimme keuze kan zijn om dergelijke onverwachtse zorgkosten te kunnen dekken. Als je nu nog moet beginnen met sparen ben je immers te laat, en een verzekering voor je huisdier neem je namelijk vooral voor de kosten die je niet had verwacht.

Dierenverzekering ervaringen

Of een dierenverzekering nodig is, verschilt per situatie. Dit lees je ook terug in de reviews en ervaringen, die op deze website zijn achtergelaten door huisdiereigenaren. Soms blijkt dat het achteraf niet nodig was om een verzekering voor een hond of kat af te sluiten, maar over het algemeen zijn baasjes blij dat ze het tóch hebben gedaan.

Zo schrijft Nadia: “Heel prettig. Er is vaak toch meer gedekt dan we zelf verwachten.”, en vindt Arjumand “Als je echt van je dier houdt neem dan een verzekering. Dan hoef je niet na denken om naar de dierenarts te gaan.”.

Wat er vergoed wordt, kan echter verschillen per verzekeraar. Vergelijk daarom de voorwaarden goed, en lees ook de ervaringen van andere huisdiereigenaren op onze website. Op die manier kun je voor jezelf beslissen of een dierenverzekering verstandig is, of dat je toch voor een andere oplossing kiest.

Welk huisdier wil je verzekeren?