Eigen bijdrage en eigen risico

Als je dierenartskosten declareert op je huisdierenverzekering, krijg je te maken met een eigen bijdrage. Dat deel van de kosten betaal je zelf. Soms geldt er ook een eigen risico. De hoogte verschilt per verzekeraar én per pakket.

Eigen bijdrage en eigen risico
< Alle artikelen

Wat is een eigen bijdrage?

Een dierenverzekering vergoedt zelden 100% van de gemaakte dierenartskosten. Daarom betaal je bij vrijwel alle dierenverzekeraars een variabele eigen bijdrage. De verzekeraars noemen dit niet altijd hetzelfde, maar het komt wel altijd op hetzelfde neer.

Als de kosten binnen de dekking van de polis vallen, betaalt de verzekeraar meestal tussen de 50% en 90% van jouw dierenartsrekening. Het restant betaal je zelf. Op deze manier blijven de kosten voor de verzekeraar acceptabel en kan jouw verzekeringspremie zo laag mogelijk blijven.

Het exacte percentage dat vergoed wordt verschilt per verzekeraar, per pakket, en per type zorg. Meestal keren verzekeraars een hoger percentage uit bij duurdere pakketten en gangbare zorg. Bij een budgetverzekering keren zij vaak een lager percentage uit. Op onze website kun je eenvoudig zien welke percentages de dierenverzekeraars per pakket hanteren.

Wat is een vast eigen risico?

Sommige verzekeraars hanteren een vast eigen risico, of bieden de mogelijkheid om dit vrijwillig in te stellen. Het systeem is vergelijkbaar met je eigen zorgverzekering en is bedoeld om de kosten voor de verzekeraar (en dus ook de premie die jij betaalt) zo laag mogelijk te houden. De hoogte van het bedrag dat je per declaratie of per jaar betaalt verschilt per verzekeraar.

OHRA hanteert een vast eigen risico van € 30,00 per jaar voor de kattenverzekering, en een eigen risico van € 50,00 per jaar voor de hondenverzekering. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de uitkering van je eerste declaratie. Bij de andere dierenverzekeraars (Figo, PetSecur, Univé, Inshared, Aegon en Dierenverzekering.nl) betaal je geen vast eigen risico. 

Wat is een vrijwillig eigen risico?

Bij drie verzekeraars (Figo, PetSecur en Dierenverzekering.nl) kun je zelf kiezen voor een extra eigen risico. In ruil hiervoor krijg je een korting op de maandpremie. Deze korting kan oplopen tot meer dan 30%.

Hoe dit werkt? Je kiest zelf de hoogte van het eigen risico. Dat bedrag ligt tussen de € 50,00 en € 250,00 per jaar. Net als bij je eigen zorgverzekering wordt eerst het eigen risico ‘opgemaakt’. Pas daarna gaat de verzekeraar over tot het vergoeden van je dierenartsnota’s.

Met zo’n vrijwillig eigen risico keert de dierenverzekeraar dus iets minder uit, maar daardoor betaal jij wel een lagere premie. Wil je dat liever niet? Dan laat je het extra vrijwillige eigen risico achterwege. Alle tarieven op deze website zijn exclusief een eventuele eigenrisicokorting, zodat je de maandpremies goed kunt vergelijken.

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?
Een eigen risico is het bedrag dat je zelf bijdraagt aan dierenartskosten voordat de verzekeraar iets uitkeert. Dit is een vast bedrag per jaar of per declaratie. Is je eigen risico ‘opgemaakt’? Dan betaalt je verzekeraar het restant van de afgesproken vergoeding uit.
 
Een eigen bijdrage is het deel van de kosten dat de verzekeraar niet vergoedt. Dit is een percentage van de dierenartsrekening. Je betaalt deze kosten zelf en ze tellen niet mee voor het ‘opmaken’ van je eigen risico.

Wat zijn eenmalige kosten?

Sommige verzekeraars brengen eenmalige kosten in rekening. Deze kosten betaal je alléén bij het afsluiten van de verzekering. Ze staan dus los van de maandpremie en/of declaraties.

  • Aegon rekent eenmalig € 6,05 bij het afsluiten van je verzekering.
  • Dierenverzekering brengt € 8,95 in rekening per afgesloten polis.

Alle andere dierenverzekeraars brengen géén eenmalige kosten in rekening.

 

Welk huisdier wil je verzekeren?