Welke voeding is slecht voor een kat?

Katten zijn een stuk kieskeuriger dan honden als het op eten aankomt. Dat is maar goed ook, want sommige etenswaren die wij zelf graag eten, kunnen ongezond of zelfs gevaarlijk zijn voor je kat. Let erop dat je poes of kater zo min mogelijk van de onderstaande producten binnenkrijgt.

Welke voeding is slecht voor een kat?
< Alle artikelen

Welk eten is giftig voor katten?

Sommige voedingswaren die wij zelf graag eten, kunnen buitengewoon gevaarlijk zijn voor katten. Houd dit daarom altijd buiten bereik van je poes of kater!

  • Aardappel (rauw) – in aardappelen zit de (voor katten giftige) stof solanine. Koken of bakken maakt dit onschadelijk, maar rauwe aardappel of aardappelschil kan onder meer voor misselijkheid en braken zorgen. Overigens bevatten ook tomaat, aubergine en paprika solanine, maar in mindere mate dan aardappel.
  • Alcohol – dranken en etenswaren met alcohol kunnen schadelijk zijn voor het zenuwstelsel van een kat.
  • Avocado – het vruchtvlees, maar vooral de pit en schil van een avocado zijn giftig voor katten. De stof persine veroorzaakt onder meer braken en diarree.
  • Cafeïne – katten zijn zeer gevoelig voor cafeïne. Nu zul je je kat niet snel koffie geven, maar let ook op met theezakjes of met rondslingerende energiedrankblikjes op straat.
  • Champignons – het eten van rauwe champignons of andere paddenstoelen kan bij je kat onder meer voor fikse buikkramp zorgen.
  • Chocolade – in chocolade zit theobromine, dat giftig is voor katten. Des te donkerder de chocolade, des te meer theobromine er in zit. Als je kat hier teveel van binnenkrijgt, kan hij ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Houd chocoladekoekjes, kerstkransjes en andere cacao- of chocoladeproducten ver uit de buurt, want veel katten lusten het wel!
  • Deegproducten – de meeste soorten brooddeeg of koekjesdeeg bevatten gist, en dat kan (in ongebakken vorm) maagklachten geven bij katten.
  • Druiven – het eten van druiven kan voor ernstige nierproblemen zorgen bij katten. Dit geldt uiteraard ook voor de gedroogde varianten, dus let ook op met krenten en rozijnen.
  • Eieren – Gekookte eieren zijn geen probleem, maar rauwe eieren bevatten onder meer een enzym waar katten huid- en vachtproblemen door kunnen krijgen.
  • Knoflook en ui – zowel in rauwe als gekookte vorm zijn knoflook, uit en andere allium-soorten als prei, bieslook en lente-ui, zeer giftig voor katten. Omdat veel marinades en kruidenmixen knoflook en/of ui bevatten, kun je beter ook geen gekruid vlees aan een kat geven.
  • Noten – van sommige notensoorten kunnen katten hevige klachten krijgen. Met name walnoten, amandelen en macadamianoten zijn schadelijk.
  • Plantensoortengiftige bloemen- en plantensoorten staan op deze pagina vermeld.
  • Xylitol – dit zit in veel producten als kunstmatige zoetstof. Denk bijvoorbeeld aan kauwgom, tandpasta of zoete, maar suikervrije producten. Het binnenkrijgen van een paar gram xylitol kan bij een kat al tot een blijvende leverbeschadiging (of erger!) leiden.
  • Zuivel – een schoteltje melk voor je kat? Kies dan alleen voor speciale kattenmelk! Veel katten hebben namelijk een vorm van lactose-intolerantie. Melk, room, kaas of andere zuivelproducten worden dan niet goed afgebroken.

Verder zijn uiteraard ook producten zoals medicijnen en schoonmaakmiddelen giftig voor katten. Deze producten moet je dus niet alleen bij kinderen uit de buurt houden, maar ook bij huisdieren.

Heeft je kat toch iets binnengekregen? Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts!

Vergiftigingen in cijfers
Bij het NVIC komen jaarlijks ruim 2.000 meldingen binnen van vergiftigingen bij honden of katten, door voedingsmiddelen die voor de mens bestemd zijn. In de meeste gevallen gaat het om chocolade (26%), druiven, krenten en rozijnen (10%), noten of kauwgom (beide 4%).

Welk eten is ongezond voor katten?

Over het algemeen geldt: probeer het dieet van je kat zoveel mogelijk te beperken tot zijn eigen eten en kattensnoepjes. Wil je toch iets anders geven? Let dan op met deze voedingswaren, die niet direct giftig zijn voor katten, maar wel ongezond kunnen zijn.

  • Gefrituurd en vet voedsel – teveel vet leidt niet alleen tot overgewicht, maar een teveel aan vetrijk eten kan bij katten ook tot maag- en alvleesklierproblemen leiden.
  • Suikers – net als bij mensen kan een te grote consumptie van suikers ook bij katten voor overgewicht zorgen. Dat geldt voor gezoete producten, maar ook voor fruit. Geef dat dus met mate.
  • Zout – een teveel aan zout kan, vooral bij oudere of zieke katten, gezondheidsklachten opleveren.
Welk huisdier wil je verzekeren?