Huisdieren en pijnstillers

Als je ziet dat je hond of kat pijn heeft, wil je maar al te graag helpen. Een paracetamol- of ibuprofentablet uit je eigen medicijnkastje lijkt dan misschien het proberen waard, maar kan bij huisdieren juist voor nóg meer pijn zorgen. Voor katten is paracetamol zelfs giftig! Hieronder lees je wat je wel kunt doen, om de pijn van je hond of kat te verlichten.

Huisdieren en pijnstillers
< Alle artikelen

Pijnstillers bij katten

Voor katten is paracetamol zeer giftig en mag dus ook nooit gegeven worden. Eén paracetamoltablet kan namelijk al dodelijk zijn.

Ibuprofen valt, net als onder meer naproxen en diclofenac, in de pijnstillingscategorie NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Dit type pijnstiller is giftig voor huisdieren en daardoor geen geschikt alternatief als pijnstiller voor katten. Eén tabletje kan al schade aan maag of nieren opleveren.

Heeft je kat pijn, overleg dan met je dierenarts wat je kunt doen.

Pijnstiller-vergiftigingen
Bij het NVIC komen jaarlijks bijna 2.000 meldingen binnen van dieren die geneesmiddelen voor mensen binnen hebben gekregen. In de meeste gevallen gaat het om inname van ibuprofen (12%) of paracetamol (9%).

Pijnstillers bij honden

In tegenstelling tot katten, kunnen honden paracetamol wél verdragen. Het kan zelfs pijnverlichtend werken, maar geef een hond alléén paracetamol in overleg met je dierenarts.

Paracetamol kan 3 tot 4 keer per dag, en maximaal 5 dagen achtereen worden gegeven aan een hond. De gebruikelijke dosering bij honden is 15 tot 20mg per kg lichaamsgewicht. Een hond van 10 kilo mag dus maximaal 150 tot 200mg per keer. Een half tabletje van 500mg bevat dan al een te hoge dosering!

Wat verder ook belangrijk is:

  • Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven
  • Niet gebruiken bij honden met problemen met de leverfunctie
  • Stop direct bij braken, diarree of andere bijwerkingen na inname
  • Gebruik géén paracetamol-zetpillen


Ibuprofen
is daarentegen giftig, en dus niet geschikt als pijnstiller voor honden. Geef dit daarom nooit aan je hond, en neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts als je hond dit per ongeluk binnen heeft gekregen. Er moet namelijk voorkomen worden dat het middel door het lichaam wordt opgenomen. 

Raadpleeg altijd een dierenarts
Er gaat niets boven een échte dierenpijnstiller. Dierengeneesmiddelen zijn namelijk optimaal afgestemd op het lichaam en de spijsvertering van je dier. Voor de meest effectieve pijnstillers voor je hond kun je dus het beste contact opnemen met je dierenarts.

Wat als mijn hond of kat medicijnen voor mensen heeft opgegeten?

Heeft je hond of kat medicijnen binnengekregen die eigenlijk voor mensen bedoeld zijn? Neem dan geval altijd direct contact op met je dierenarts! Probeer de verpakking en/of bijsluiter bij de hand te hebben.

Is het buiten de openingstijden van je dierenarts gebeurd? Neem dan contact op met de spoeddienst en vraag de dienstdoende dierenarts om raad. Wacht hier niet mee, want een afwachtende houding kan fataal zijn.

Welk huisdier wil je verzekeren?