Welke voeding is slecht voor een hond?

Honden eten vrijwel alles, en dan natuurlijk het liefst wat hun baasje ook eet. Zo’n hongerig kijkende lobbes gun je dan vaak wel een hapje van wat jij aan het eten bent. Let daar echter goed mee op! Sommige etenswaren vinden wij zelf namelijk erg lekker, maar kunnen ongezond of zelfs gevaarlijk zijn voor je hond.

Welke voeding is slecht voor een hond?
< Alle artikelen

Welk eten is giftig voor honden?

Sommige voedingswaren die wij zelf graag eten, kunnen buitengewoon gevaarlijk zijn voor honden. Houd dit daarom altijd uit de buurt van je viervoeter!

 • Avocado – het vruchtvlees, maar vooral de pit en schil van een avocado zijn zeer giftig voor honden. De stof persine veroorzaakt braken en diarree.
 • Cafeïne – honden zijn zeer gevoelig voor cafeïne. Nu zul je je hond niet snel koffie geven, maar let ook op met theezakjes of met rondslingerende energiedrankblikjes op straat.
 • Champignons – het eten van rauwe champignons of andere paddenstoelen kan bij je hond onder meer voor fikse buikkramp zorgen.
 • Chocolade – in chocolade zit theobromine, dat giftig is voor honden. Des te donkerder de chocolade, des te meer theobromine er in zit. Als je hond hier teveel van binnenkrijgt, kan hij ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Houd chocoladekoekjes, kerstkransjes en andere chocoladeproducten ver uit de buurt, want de meeste honden lusten het wel!
 • Druiven – het eten van druiven kan voor ernstige nierproblemen zorgen bij honden. Dit geldt uiteraard ook voor de gedroogde varianten, dus let ook op met krenten en rozijnen.
 • Knoflook en ui – zowel in rauwe als gekookte vorm zijn knoflook, ui en soortgelijke groenten als prei, bieslook en lente-ui, slecht voor honden. Omdat dit vaak in onze maaltijden terugkomt, is het niet verstandig om de hond met de pot te laten mee-eten.
 • Macadamianoten – nu zijn noten sowieso slecht voor honden vanwege het hoge vetgehalte en de kans op aanwezige schimmels, maar macadamianoten zijn zelfs giftig. Eén noot kan al ziekmakend zijn, dus bel direct de dierenarts als je hond dit binnen heeft gekregen.
 • Medicijnen - je wordt er zelf misschien beter van, maar voor honden zijn de meeste mensen-medicijnen giftig. Dit geldt ook voor de meeste pijnstillers, zoals ibuprofen. Lees hier meer over pijnstillers voor dieren.
 • Rauwe aardappel – in aardappelen zit de (voor honden giftige) stof solanine. Koken of bakken maakt dit onschadelijk, maar rauwe aardappel of aardappelschil kan onder meer voor misselijkheid en braken zorgen. Ook tomaat, aubergine en paprika bevatten overigens solanine, maar wel in mindere mate dan aardappel.
 • Rauw varkensvlees – onvoldoende verhit varkensvlees kan sporen bevatten van een virus dat de ziekte van Aujeszky veroorzaakt. Voor mensen is dat ongevaarlijk, maar bij honden kan dit dodelijk zijn.
 • Xylitol – dit zit in veel producten als kunstmatige zoetstof. Denk bijvoorbeeld aan kauwgom, tandpasta of zoete, maar suikervrije producten. Het binnenkrijgen van een paar gram xylitol kan bij een hond al tot een blijvende leverbeschadiging (of erger!) leiden.
 • Zuivel – vooral oudere honden kunnen een vorm van lactose-intolerantie ontwikkelen. Melk, room, kaas of andere zuivelproducten worden dan niet goed afgebroken. Bij een teveel en/of een extra gevoelige hond, kan dit voor serieuze gezondheidsklachten zorgen.

Verder zijn uiteraard ook producten zoals medicijnen en schoonmaakmiddelen giftig voor honden. Deze producten moet je dus niet alleen bij kinderen uit de buurt houden, maar ook bij je viervoeter.

Heeft je hond toch iets binnengekregen? Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts!

Vergiftigingen in cijfers.
Bij het NVIC komen jaarlijks ruim 2.000 meldingen binnen van vergiftigingen bij honden of katten, door voedingsmiddelen die voor de mens bestemd zijn. In de meeste gevallen gaat het om chocolade (26%), druiven, krenten en rozijnen (10%), noten of kauwgom (beide 4%).

Welk eten is ongezond voor honden?

Over het algemeen geldt: probeer het dieet van je hond zoveel mogelijk te beperken tot zijn eigen eten en hondensnacks. Wil je toch iets anders geven? Let dan op met deze voedingswaren, die niet direct giftig zijn voor honden, maar wel ongezond kunnen zijn.

 • Deegproducten – de meeste soorten brooddeeg of koekjesdeeg bevatten gist, en dat kan (in ongebakken vorm) maagklachten geven bij honden.
 • Gefrituurd en vet voedsel – teveel vet leidt niet alleen tot overgewicht, maar een teveel aan vetrijk eten kan bij honden ook tot maag- en alvleesklierproblemen leiden.
 • Suikers – net als bij mensen kan een te grote consumptie van suikers ook bij honden voor overgewicht zorgen. Dat geldt voor gezoete producten, maar ook voor fruit. Geef dat dus met mate.
 • Zout – een teveel aan zout kan, vooral bij oudere of zieke honden, gezondheidsklachten opleveren.
Welk huisdier wil je verzekeren?