Onderzoek kosten huisdieren

De afgelopen twee jaar is het houden van en zorgen voor een huisdier fors duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek door deze site. Dierenvoeding en hygiëneproducten, zoals kattenbakvulling, zijn sinds 2021 zelfs zo’n 30% duurder geworden.

Onderzoek kosten huisdieren
< Alle artikelen

Dierenvoeding en hygiëne fors duurder

Uit een enquête door EenVandaag bleek dat steeds meer baasjes moeten bezuinigen op hun huisdier, vanwege de gestegen prijzen. Maar hoeveel duurder is het zorgen voor een dier eigenlijk geworden? Huisdierenverzekeringen.nl vergeleek de prijzen van ruim 250 producten en diensten voor honden en katten, bij supermarkten, dierenspeciaalzaken en dienstverleners door heel Nederland.

Hygiëneproducten, zoals kattenbakvulling, poepzakjes en hondenshampoo, zijn de afgelopen twee jaar het sterkst in prijs toegenomen. Met name in supermarkten – daar betaal je voor hygiëneproducten voor huisdieren ruim 37% méér dan in 2021. Bij dierenspeciaalzaken nam de prijs van producten in dezelfde categorie met gemiddeld 31% toe.

Ook dierenvoeding is fors duurder geworden. Van hondenbrokken, kattenvoer en dierensnacks zijn de prijzen eveneens sterker gestegen in supermarkten (+32%) dan in dierenspeciaalzaken (+23%).

Tarieven dienstverleners minder sterk gestegen

De tarieven van dienstverleners, zoals kattentrimsalons, dierengedragstherapeuten en hondenuitlaatservices, zijn aanzienlijk minder sterk gestegen dan die van voeding en andere dierenbenodigdheden. Hier liggen de prijzen gemiddeld zo’n 13% hoger dan in 2021.

Grootste prijsverschillen bij dierencrematie

De grootste prijsverschillen werden gemeten bij dierencrematoria. Het gemiddelde van de vijf duurste dierencrematoria is tot ruim tweemaal hoger, dan het gemiddelde van de vijf voordeligste crematoria. 

Het prijsverschil kan oplopen van € 50 bij de collectieve crematie van een kat, tot zo'n € 120 bij de individuele crematie van een grote hond. Dit is nog exclusief eventuele energietoeslagen, die door sommige crematoria gerekend worden.

Over het onderzoek

In augustus en september 2023 heeft Huisdierenverzekeringen.nl de tarieven van dierenbenodigdheden en -diensten vergeleken, met de tarieven die de webshop of dienstverlener twee jaar geleden hanteerde voor exact dezelfde producten of diensten.

Binnen de steekproef zijn ruim de prijzen van ruim 250 producten (A-merken, huismerken én speciaalmerken) en diensten met elkaar vergeleken, bij supermarkten, dierenspeciaalzaken en dierendienstverleners door heel Nederland.

Uit eerdere prijsvergelijkingsonderzoeken door Huisdierenverzekeringen.nl bleek al dat de hondenbelasting het afgelopen jaar in meer dan 100 gemeenten is verhoogd, en dat een dierenartsbezoek bijna 10% duurder is geworden.

Welk huisdier wil je verzekeren?