Alles over de crematie van je hond of kat

Je moet er waarschijnlijk niet aan denken, maar ooit komt het moment om afscheid te nemen van je trouwe huisdier. Dan wil je je hond of kat een waardig afscheid geven. Huisdiereigenaren kiezen het vaakst voor een crematie, maar daarin zijn meerdere varianten mogelijk. Hier lees je meer over de opties en kosten van de crematie van een hond of kat.

Alles over de crematie van je hond of kat
< Alle artikelen

Verschillende soorten crematie

Nederland telt ongeveer 50 dierencrematoria, die allemaal hun eigen manier van werken hebben. In de meeste gevallen kun je kiezen voor twee manieren van cremeren.

  • Bij een individuele crematie wordt je hond of kat alleen gecremeerd. Na afloop kun je er voor kiezen om de as van je huisdier terug te krijgen, om in een urn te bewaren of te verwerken in een herdenkingsproduct.
  • Bij een collectieve crematie wordt een huisdier samen met enkele andere dieren gecremeerd. Hierbij is het in de meeste gevallen niet mogelijk om de as van de gecremeerde dieren te scheiden en na afloop mee te nemen. De as wordt dan uitgestrooid op een geschikte locatie.

Daarnaast kun je in sommige gevallen ook kiezen voor een budgetvariant, waarbij de asresten bijvoorbeeld niet uitgestrooid maar afgevoerd worden, of een premium crematie met meer ruimte voor persoonlijke wensen.

Wat kost een crematie van hond of kat?

De kosten van een crematie zijn deels afhankelijk van de grootte van het dier. Een grote hond is duurder dan een kleine hond of kat. Ook verschilt het tarief van een individuele crematie ten opzichte van een collectieve crematie.

Uit onderzoek door Huisdierenverzekeringen.nl blijkt dat de crematie van kat gemiddeld € 95,90 (collectief) of € 150,55 (individueel) kost. De crematie van een middelgrote hond kost gemiddeld € 137,70 voor een collectieve crematie, of € 205,50 voor een individuele crematie.

Richtprijzen van een crematie zijn:

 

Collectief

Individueel

Crematie kat

€ 60 tot € 115

€ 90 tot € 195

Crematie hond 10 kg

€ 85 tot € 135

€ 120 tot € 205

Crematie hond 20 kg

€ 100 tot € 155

€ 140 tot € 235

Crematie hond 40 kg

€ 140 tot € 210

€ 175 tot € 295

Vergoedt mijn verzekering een crematie?

Figo is de enige verzekeraar die een crematie via het standaardpakket vergoedt. Afhankelijk van de gekozen dekking krijg je 50%, 70% of 90% van de kosten van de crematie van je hond of kat vergoed. Er staat geen maximumbedrag vermeld in de polisvoorwaarden.

Een aantal verzekeraars vergoeden een crematie (deels) via een aanvullende verzekering. Zo’n aanvullende verzekering kost meestal een paar euro per maand extra, al is deze premie afhankelijk van de grootte van het verzekerde dier.

  • PetSecur vergoedt de een crematie van een hond of kat tot een maximum van € 225. Het aanvullende pakket ‘Crematie’ kost tussen de 3 en 8 euro per maand extra.
  • Als je bij OHRA voor de aanvullende optie ‘Crematie’ kiest wordt de crematie volledig vergoed, tot een maximum van € 250. De extra verzekering sluit je af vanaf zo’n 4 euro per maand.

Aegon, InShared en Univé vergoeden een crematie in zijn geheel niet, ook niet via een aanvullende verzekering.

Alternatieven voor crematie

Hoewel de meeste huisdiereigenaren er voor kiezen om hun hond of kat te laten cremeren, zijn er ook andere opties waar je voor kunt kiezen.

  • Via de dierenarts of de gemeente kun je een dier ter destructie. Een dier wordt dan samen met andere overleden dieren, maar ook dierlijk (slacht)afval, verwerkt tot diermeel en/of biobrandstof.
  • Een meer dierwaardig (en bovendien gratis) alternatief, is het aanbieden van je hond of kat aan de wetenschap. Dankzij dit Dierdonorcodicil help je mee om het inzetten van proefdieren voor anatomisch onderwijs overbodig te maken. Let wel: dit is alleen mogelijk indien je dier minder dan 30 kilo weegt, en je deze zelf naar de Universiteit Utrecht brengt. Zie de website van Proefdiervrij voor meer informatie.
  • Woon je in een koophuis? Dan mag je een hond of kat in eigen tuin begraven. De NVWA adviseert wel om een diepte van minimaal 75 centimeter aan te houden. Bij een huurhuis of erfpacht is deze optie echter niet toegestaan.
  • Het is ook mogelijk om je huisdier op een dierenbegraafplaats te laten begraven. Er zijn ongeveer 25 dierenbegraafplaatsen in Nederland, soms in samenwerking met een crematorium. Een individuele begrafenis is meestal wel duurder dan een crematie, doordat je ook met jaarlijkse grafkosten te maken hebt. Bovendien wordt de begrafenis van een hond of kat doorgaans niet vergoed door een huisdierenverzekering.

Veelgestelde vragen

In de meeste gevallen is dat mogelijk, maar alleen bij een premium crematie en/of tegen extra betaling. Informeer bij het dierencrematorium naar de mogelijkheden en kosten.

Bij een individuele crematie is het mogelijk om de as mee te krijgen. Vaak kan ook een aandenken, zoals een pootafdruk in klei, worden aangevraagd tegen een meerprijs. Bij een collectieve crematie is dit (meestal) niet mogelijk.

Dat is enkel toegestaan indien het een huisdier betreft, op eigen grond. Bij een huurhuis of erfpacht is het niet toegestaan. Hobbydieren, zoals pony's, geiten of kippen, mogen niét thuis worden begraven.

 

Welk huisdier wil je verzekeren?