Onderzoek: kosten dierenarts in 2024

De tarieven die dierenklinieken of dierenartspraktijken in Nederland rekenen voor een consult of standaardoperatie lopen behoorlijk uiteen, zo blijkt uit onderzoek door deze site. Voor dezelfde ingreep kan de ene dierenarts tot wel tweemaal zoveel in rekening brengen als de andere.

Onderzoek: kosten dierenarts in 2024
< Alle artikelen

Gemiddelde kosten per ingreep

Steeds meer baasjes hebben moeite om de dierenartsrekening te betalen. Organisaties als Sterk voor Dieren maken overuren, wat deels komt door de gestegen dierenartskosten. Een operatie kan namelijk behoorlijk in de papieren lopen.

Huisdierenverzekeringen.nl vroeg bij ruim 150 dierenartsen door heel Nederland de tarieven van drie standaardingrepen (een consult, castratie van een kleine hond en sterilisatie van een poes) op. Uit deze steekproef blijkt dat de kosten zeer sterk uiteenlopen. Bovendien stijgen de tarieven van de duurdere dierenartspraktijken aanzienlijk sneller dan die van dierenartsen met lagere tarieven.

 

Laagste tarief*

Gemiddeld

Hoogste tarief*

Consult (15 min.)

€ 32,70

€ 48,43

€ 63,60

Castratie hond (8 kilo)

€ 135,50

€ 222,18

€ 340,42

Sterilisatie poes

€ 111,64

€ 172,58

€ 243,69

* het gemiddelde van de 5 laagste en 5 hoogste tarieven uit de steekproef


Puur prijsshoppen als het om zorg voor mens of dier gaat is nooit een goed idee, maar een vergelijking van prijs én kwaliteit kan een besparing opleveren. Rondkijken bij meerdere dierenartsen kan immers zomaar een paar tientjes schelen. Bij grotere ingrepen kan het verschil zelfs oplopen tot enkele honderden euro’s.

Regionale verschillen

Uit de steekproef blijkt bovendien dat er grote regionale verschillen zijn. Zo betaalt een huisdiereigenaar in het noorden van het land gemiddeld minder dan 45 euro voor een dierenartsconsult, maar moet voor eenzelfde consult in Noord-Holland bijna 8 euro meer worden afgerekend.

In Amsterdam ligt het gemiddelde tarief van een dierenartsconsult op € 60,32, wat bijna 25% boven het landelijk gemiddelde ligt. Bij een castratie of sterilisatie zijn de verschillen zelfs nóg groter.

Stijging ten opzichte van 2023

In vergelijking met vorig jaar is het tarief van een consult of standaardingreep met 9% gestegen. Ten opzichte van twee jaar geleden is een dierenartsconsult bijna 20% in prijs toegenomen. Een castratie of sterilisatie is in dezelfde periode ongeveer 18% duurder geworden.

Dat is een duidelijk verschil met België, waar de stijging ten opzichte van 2023 ruim 6,5% bedroeg. Dierenartsen in Vlaanderen rekenen gemiddeld € 38,20 voor een consult - ruim 20% minder dan in Nederland.

Over het onderzoek

In maart 2024 heeft Huisdierenverzekeringen.nl telefonisch en/of online de actuele tarieven opgevraagd bij 158 dierenartsenpraktijken in Nederland en 43 dierenartsen in Vlaanderen met een vaste praktijk (dus geen mobiele dierenartsen) van:

  • dierenartsconsult van (ongeveer) 15 minuten
  • castratie van een reu van 8 kilo, inclusief pijnbestrijding en nazorg
  • sterilisatie van een poes, inclusief pijnbestrijding en nazorg
Welk huisdier wil je verzekeren?