Onderzoek: kosten dierenarts in 2025

De tarieven die dierenklinieken of dierenartspraktijken in Nederland rekenen voor een consult of standaardoperatie lopen behoorlijk uiteen, zo blijkt uit onderzoek door deze site. Voor dezelfde ingreep kan de ene dierenarts tot wel tweemaal zoveel in rekening brengen als de andere.

Onderzoek: kosten dierenarts in 2025
< Alle artikelen

Gemiddelde kosten per ingreep

Steeds meer huisdiereneigenaren hebben moeite om de dierenartsrekening te betalen. Dit zorgt inmiddels voor dusdanig veel problemen, dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in februari van dit jaar heeft aangekondigd een onderzoek naar de marktwerking onder dierenartspraktijken te starten.

Huisdierenverzekeringen.nl doet jaarlijks onderzoek naar dierenartstarieven. Dit jaar werd bij ruim 170 dierenartsen door heel Nederland informatie opgevraagd over de prijzen van drie standaardingrepen; een consult, castratie van een kleine hond en sterilisatie van een poes. Uit deze steekproef blijkt dat de tarieven opnieuw zijn gestegen en bovendien zeer sterk uiteenlopen.

Huisdierenverzekeraars Figo en PetSecur herkennen deze trend, al zien zij ook nóg grotere excessen. Bij de meer kostbare behandelingen, zoals bijvoorbeeld een TPLO-kruisbandoperatie, worden stijgingen tot wel 80% waargenomen.

Dierenarts 40% duurder dan in 2020

In vergelijking met vijf jaar geleden is een dierenartsconsult bijna 15 euro duurder geworden, wat neerkomt op een prijsstijging van net geen 40%. Ook een castratie of sterilisatie is in dezelfde periode zo’n 40% duurder geworden.

 

Uit de steekproef blijkt bovendien dat er binnen Nederland grote regionale verschillen zijn. Met name Amsterdamse huisdiereigenaren moeten de portemonnee trekken na een dierenartsbezoek. In de hoofdstad ligt het gemiddelde tarief voor een consult op €62,95, wat ruim 25% boven het gemiddelde tarief van de rest van Nederland ligt.

 
Ook opvallend is het verschil met de tarieven in België, waar men gemiddeld zo’n 20% minder betaalt. Voor een consult ligt zelfs het tarief van de duurste Vlaamse dierenarts uit het onderzoek nog onder het Nederlands prijsgemiddelde.

Maatregelen voor lagere dierenartskosten

Er wordt naar meerdere oplossingen gekeken om de dierenartsrekening betaalbaar te houden. Zo heeft onder meer de Sophia-Vereeniging zich ingezet om het BTW-tarief op dierenartskosten te verlagen van 21 naar 9 procent. Door Europese regelgeving blijkt dat voorlopig echter onhaalbaar. 

Het hanteren van maximumtarieven voor bepaalde ingrepen, zoals die ook in onze eigen zorg van toepassing zijn, ligt nog wel als optie op tafel. Onder meer PetSecur ziet daar wel iets in. “We staan er zeker voor open om zulke gesprekken met de andere dierenverzekeraars te starten,” aldus Patricia Kaijen van PetSecur.

Ook is er een rol weggelegd voor de huisdiereigenaar zelf. “Het is belangrijk dat baasjes niet wachten met pas naar de dierenarts gaan tot het moment dat er spoedingrepen nodig zijn, want dat heeft per definitie vaak een hogere prijs”, aldus Paul Kager, commercieel manager van dierenverzekeraar Figo. “Om die reden geven wij al onze klanten een preventiebudget dat zij kunnen inzetten voor onder meer gezondheidscontroles, consult behorend bij vaccinaties en ontworming,” voegt Kager toe.

Minder transparantie

Puur prijsshoppen als het om zorg voor mens of dier gaat is nooit een goed idee, maar een vergelijking van prijs én kwaliteit kan een besparing opleveren. Rondkijken bij meerdere dierenartsen kan immers zomaar een flink bedrag schelen. 

Het vergelijken van tarieven via de website van dierenartsen wordt echter steeds lastiger, doordat dierenartsen minder vaak prijsinformatie op hun website publiceren. Onder meer dierenartsketen Evidensia heeft het afgelopen jaar kosteninformatie van de websites van een groot aantal aangesloten praktijken verwijderd. Terwijl de tarieven omhoog gaan, neemt de transparantie juist af.

Welk huisdier wil je verzekeren?