Onderzoek: kosten dierenarts in 2023

De tarieven die dierenklinieken of dierenartspraktijken rekenen voor een consult of standaardingreep lopen behoorlijk uiteen, zo blijkt uit onderzoek door deze site. De ene dierenarts kan tot wel tweemaal zoveel in rekening brengen als de andere, voor dezelfde operatie.

Onderzoek: kosten dierenarts in 2023
< Alle artikelen

Gemiddelde kosten per ingreep

In tijden dat steeds meer baasjes moeite hebben om de dierenartsrekening te betalen is het verstandig om verschillende prijzen naast elkaar te leggen. Puur prijsshoppen als het om zorg voor mens of dier gaat is nooit een goed idee, maar een vergelijking van prijs én kwaliteit kan een besparing opleveren.

Huisdierenverzekeringen.nl vroeg bij ruim 140 dierenartsen door heel Nederland de tarieven van drie standaardingrepen (een consult, castratie van een kleine hond en sterilisatie van een poes) op. Uit deze steekproef blijkt dat de kosten zeer sterk uiteenlopen.

 

Laagste tarief*

Gemiddeld

Hoogste tarief*

Consult (15 min.)

€ 30,39

€ 44,19

€ 57,09

Castratie hond (8 kilo)

€ 133,40

€ 203,89

€ 308,52

Sterilisatie poes

€ 107,84

€ 158,71

€ 217,03

* het gemiddelde van de 5 laagste en 5 hoogste tarieven uit de steekproef


Rondkijken bij meerdere dierenartsen kan dus zomaar een paar tientjes schelen, maar bij grotere ingrepen kan het verschil zelfs oplopen tot enkele honderden euro’s.

Regionale verschillen

Uit de steekproef blijkt bovendien dat er grote regionale verschillen zijn. Zo betaalt een huisdiereigenaar in het noorden van het land gemiddeld minder dan 42 euro voor een consult bij een dierenarts, maar moet voor eenzelfde consult in Noord-Holland bijna 8 euro meer worden afgerekend. In Amsterdam ligt het gemiddelde tarief van een dierenartsconsult zelfs op €54,56 – ongeveer 30% hoger dan in het noorden van het land.

Stijging ten opzichte van 2022

Ten opzichte van vorig jaar is het tarief van een consult met 9% toegenomen. Bij sterilisatie of castratie is de toename in prijs iets kleiner, maar met meer dan 7% nog steeds aanzienlijk.

Gezien de prijsstijgingen van de afgelopen jaren is het niet vreemd dat de vraag naar huisdierenverzekeringen de laatste tijd sterk is gestegen. Ten opzichte van 2019 werd er vorig jaar zelfs bijna tweemaal zoveel gezocht naar een dierenverzekering.

Over het onderzoek

In maart en april 2023 heeft Huisdierenverzekeringen.nl telefonisch en/of online de actuele tarieven opgevraagd bij ruim 140 dierenartsenpraktijken, verspreid over heel Nederland. Bij dierenartsen met een vaste praktijk (dus geen mobiele dierenartsen) zijn tarieven opgevraagd van:

  • Dierenartsconsult van (ongeveer) 15 minuten
  • castratie van een reu van 8 kilo, inclusief pijnbestrijding en nazorg
  • sterilisatie van een poes, inclusief pijnbestrijding en nazorg

Van dierenartspraktijken die dezelfde tarieven hanteren in meerdere vestigingen, is slechts één van die vestigingen meegenomen in het onderzoek.

Welk huisdier wil je verzekeren?