Wat kost een consult bij de dierenarts?

Wie een bezoek brengt aan de dierenarts, betaalt – net als bij de huisarts – een bedrag voor het consult. Het tarief van zo’n consult verschilt echter sterk per dierenarts. Bovendien is ook het moment waarop je de dierenarts bezoekt van invloed op de prijs.

Wat kost een consult bij de dierenarts?
< Alle artikelen

Gemiddelde tarieven dierenartsconsult

In 2024 deed Huisdierenverzekeringen.nl onderzoek naar de tarieven van dierenartsen en dierenklinieken. Hierbij kwam naar voren dat een dierenartsconsult van (ongeveer) 15 minuten gemiddeld €48,43 kost.

De tarieven lopen echter sterk uiteen – de 5 goedkoopste dierenartsen uit onze steekproef vroegen gemiddeld €32,70 voor een consult van een kwartier, terwijl de 5 duurste klinieken gemiddeld €63,25 rekende. Dat is bijna het dubbele! Zit een dierenarts op een dure locatie, of heeft hij veel personeel in dienst? Dan is de kans groot dat de hogere huur- en/of loonkosten doorberekend worden in de tarieven.

Het kan dus zeker lonen om vooraf even te vergelijken. De meeste dierenartsparktijken vermelden de tarieven op hun website, maar je kunt ook altijd even bellen. Dan krijg je ook direct een beeld van de werkwijze van de dierenarts, en kun je een inschatting maken of deze de juiste zorg kan geven.

Avond-, nacht- en weekendtarief

Je zult altijd zien dat je hond nét na sluitingstijd van de dierenarts iets verkeerds heeft gegeten, of dat je kat in het weekend ineens pijn heeft. Ook in dat geval kun je bij de dierenarts terecht, maar buiten de reguliere openingstijden moet je rekening houden met extra kosten.

Het tarief in de avonduren, tijdens de nacht of in het weekend is ruim drie maal zo hoog als normaal, en bedraagt gemiddeld €171,34. Hier zijn de verschillen echter nog groter. De voordeligste specialist uit onze steekproef rekende €110,89 voor een dierenartsbezoek na sluitingstijd, terwijl de duurste maar liefst €275,00 vroeg voor een consult tijdens de nachtelijke uren.

Check dus altijd even de website van de dierenarts, voordat je ’s avonds in de auto stapt met een zieke hond of kat. Dit kan je zomaar 150 euro schelen!

Wat vergoedt de verzekering?

Heb je (vóórdat je huisdier ziek is geworden) een dierenverzekering afgesloten? Dan kun je een deel van de kosten van de dierenartsrekening declareren. Hoeveel de verzekeraar vergoed verschilt per maatschappij, maar ook per pakket.

In de meeste gevallen is dit tussen de 50% en 90% van de kosten van het consult. Sommige verzekeraars rekenen echter een vaste eigen bijdrage per declaratie, dat verrekend wordt met de uit te keren vergoeding. Dat geldt ook voor een eventueel eigen risico.

Bovendien kunnen verzekeringsmaatschappijen extra voorwaarden hanteren rondom een dierenartsconsult. Zo wordt in sommige gevallen een consult niet vergoed als dit enkel voor de jaarlijkse vaccinatie is, of wordt er een maximum gesteld aan de totale jaarlijkse kosten voor dierenartsconsulten. Extra kosten voor een bezoek buiten de reguliere openingstijden worden doorgaans alleen vergoed als dat écht nodig is.

Controleer dit in de voorwaarden van jouw dierenverzekering, of vergelijk de kleine lettertjes met onze kattenverzekering- of hondenverzekeringvergelijker.

Wat als ik de kosten van de dierenarts niet kan betalen?

Vooropgesteld: je bent zeker niet de enige! Uit een recente enquête door consumentenplatform Kassa bleek dat 34% van de huisdiereigenaren wel eens moeite heeft met het betalen van de dierenarts.

Valt jouw rekening een stuk hoger uit dan verwacht, of ligt er een dure operatie in het verschiet voor je hond of kat? Bespreek dit gewoon vooraf of tijdens het consult, want je dierenarts krijgt hier vaker mee te maken dan je denkt. Indien je er samen niet uit komt, of als je meer wilt weten over de mogelijkheden, dan kun je ook de maatschappelijke dierenhulp van de Dierenbescherming contacteren.

Verder zijn er ook landelijke en lokale regelingen voor minima. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren heeft een overzicht gemaakt met stichtingen, dierenvoedselbanken en minimadierenartsen (pdf).

Welk huisdier wil je verzekeren?