Kun je ieder hondenras verzekeren?

Steeds meer honden in Nederland zijn verzekerd, en er zijn ook steeds meer aanbieders van hondenverzekeringen. Niet alle aanbieders accepteren elk hondenras. Welke verschillen en uitzonderingen er zijn, lees je hieronder.

Kun je ieder hondenras verzekeren?
< Alle artikelen

Uitzonderingen voor sommige hondenrassen

In principe kun je honden van ieder hondenras verzekeren. Voor sommige hondenrassen heb je echter minder keuze, doordat enkele verzekeraars uitsluitingen hebben opgenomen in hun polisvoorwaarden.

In het verleden was het lastig om een verzekering te vinden voor rassen die uitzonderlijk vaak te maken hebben met gezondheidsklachten, of die te boek staan als rassen met gedragsproblemen. Onder meer de Staffordshire Bull Terrier en de Cane Corso stonden op uitzonderingslijsten.

Tegenwoordig zijn er nog slechts enkele uitsluitingen op basis van ras of gewicht. Enkel bij InShared kunnen sommige rassen niet terecht. Onder andere Franse en Engelse Buldoggen, maar ook enkele grote rassen als de Anatolische herdershond of Mastino Napoletano kunnen bij InShared niet verzekerd worden.

Verschillen in premie per hondenras

Waar InShared er voor kiest om hondenrassen met een verhoogd verzekeringsrisico volledig uit te sluiten, kun je met zwaardere honden wel bij andere verzekeraars terecht.

Wel bestaat de kans dat je voor het ene ras een hogere premie betaalt dan voor de andere. Het gewicht speelt een rol bij de premiebepaling (vanwege de kosten voor narcose en medicijnen), maar ook de gemiddelde gezondheid van een ras.

Zo betaal je bij OHRA en Figo een aanzienlijk hogere premie voor een Mopshond dan voor een Kooikerhond, terwijl het gewicht en leeftijdsverwachting van beide rassen redelijk gelijk zijn. Vanwege een grotere kans op gezondheidsproblemen valt de verzekering van een mopshond echter duurder uit.

Verder kan het ook voorkomen dat je voor een teefje een iets hogere premie betaalt dan voor een reu. Dit is onder meer bij PetSecur het geval, waarbij het verschil bij het ene ras groter kan zijn dan bij het andere.

Welk huisdier wil je verzekeren?