Kun je een hulphond verzekeren?

Een hulphond, buddyhond, signaalhond of blindengeleidehond is getraind om mensen bij te staan bij dagelijkse activiteiten of om hulp te bieden in specifieke situaties. Een hulphond kan echter ook zelf ziek worden en dit wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekering of de hulphondorganisatie. Een hondenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Kun je een hulphond verzekeren?
< Alle artikelen

Hoe zit het met de verzekering van een hulphond?

Honden kunnen worden getraind als assistentiehond met meerdere ‘specialisaties’, waardoor zij hulp kunnen bieden in uiteenlopende situaties:

  • Een ADL-hond (ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) helpt mensen met een lichamelijke beperking bij het uitvoeren van dagelijkse taken en activiteiten;
  • Blindegeleidehonden assisteren baasjes met een visuele beperking;
  • Voor mensen met een auditieve beperking zijn er signaalhonden, die hun baasjes waarschuwen bij belangrijke geluiden, zoals een deurbel of alarm;
  • Een epilepsiehulphond helpt als zijn baasje een epileptische aanval krijgt;
  • Mensen met PTSS, een angststoornis of autisme kunnen baat hebben bij een buddyhond;
  • Diabeteshulphonden reageren direct als hun baasje in een ‘hypo’ of ‘hyper’ terechtkomen.

Hulphonden kunnen worden aangevraagd via organisaties als KNGF Geleidehonden, Stichting Assistentiehond Nederland, Kibo MDD of Hulphond Nederland. Indien je de ‘juiste’ medische indicatie hebt, worden de kosten hiervan vergoed of ontvang je een (gedeeltelijke) tegemoetkoming van je zorgverzekeraar. Een verzekering voor zorgkosten voor de hond zit daar vaak bij in, maar dat is niet altijd (volledig) het geval. Dat kan per situatie en leverancier verschillen.

Het aanvragen van een buddyhond, epilepsiehulphond of diabeteshulphond wordt in de meeste gevallen niet vergoed. Dat geldt ook als jouw eigen hond een training heeft gevolgd bij een gecertificeerde organisatie.

Korting voor verzekerde hulphonden

Indien de zorgkosten van jouw hulphond niet verzekerd zijn, kun je overwegen om een hondenverzekering af te sluiten, om je in te dekken tegen onverwachte kosten. Op dit moment is er één dierenverzekeraar met een speciale regeling voor hulphonden, waarmee je de kosten enigszins kunt verlagen:

  • Figo biedt een korting van 15% op de maandpremie van de verzekering van honden die zijn opgeleid bij door Petplan erkende opleidingsinstituten.

Verzekering voor sport- en werkhonden

Voor hulphonden en dieren die hobbymatig actief zijn met sport (bijvoorbeeld agility of flyball) levert het afsluiten van een hondenverzekering doorgaans geen problemen op.

Is jouw hond echter actief als bewakingshond, reddingshond, sledehond, racehond of jachthond? Of helpt jouw hond je op vergelijkbare wijze bij het uitvoeren van je beroep? Controleer dan goed de voorwaarden van je hondenverzekeraar, want werkhonden worden in sommige gevallen expliciet uitgesloten van dekking. Dat is onder meer het geval bij de hondenverzekering van InShared.

Welk huisdier wil je verzekeren?