Kosten (en nut) van een kattenverzekering

Verreweg de minderheid van de katten in Nederland is verzekerd, maar het aantal neemt wel steeds verder toe. Is het nodig om je kat te verzekeren, en wat kost zo’n kattenverzekering eigenlijk? Nou, dat verschilt – lees verder voor het antwoord in jouw situatie.

Kosten (en nut) van een kattenverzekering
< Alle artikelen

Je kat verzekeren: is dat nodig?

Net als mensen kunnen katten uiteraard ook ziek worden of gewond raken, en in sommige gevallen zijn deze medische kosten zeer hoog. Als volwaardig lid van je gezin, wil je je kat altijd de beste zorg kunnen bieden. Of het nodig is om een kattenverzekering af te sluiten verschilt per situatie, maar het is zeker het overwegen waard!

De voornaamste reden om je kat te verzekeren, is om financiële assistentie te kunnen krijgen bij het betalen van een hoge dierenartsrekening. Dit is niet alleen gunstig voor jezelf, maar ook voor je kat. Je zult immers sneller (vooral bij twijfel!) de stap naar de dierenkliniek maken, als je je minder zorgen hoeft te maken over de kosten. Het is daarom ook wel logisch dat steeds meer Nederlanders een verzekering afsluiten voor hun kat.

Wat kost een kattenverzekering?

Dit verschilt sterk, en is afhankelijk van veel factoren. Zo is een kater soms iets duurder om te verzekeren dan een poes. Katers gaan wat vaker de hort op, wat blijkbaar een grotere kans op blessures oplevert.

Ook moet je bij sommige verzekeraars voor het ene ras iets meer betalen dan voor het andere ras. Het ene kattenras heeft namelijk een kortere (of juist langer) levensverwachting, of is meer vatbaar voor gezondheidskwalen dan de andere.

Daarnaast speelt ook de leeftijd van je kat mee, en soms zelfs je woonplaats. Dat laatste komt vooral doordat de tarieven van dierenartsen per regio kunnen verschillen.

De premie van een kattenverzekering loopt grofweg uiteen van zo’n elf tot dertig euro per maand, met uitzonderlijke uitschieters naar boven of beneden. Kies je voor een extra eigen risico? Dan kun je nog een stukje goedkoper uit zijn. Hier kun je berekenen wat een kattenverzekering in jouw situatie kost.

Is verzekeren voordeliger?

Of een kattenverzekering op de lange termijn voordeliger is, kun je vooraf nooit met zekerheid zeggen. Het is net als bij mensen: de ene kat heeft continu last van ziektes en kwaaltjes, terwijl de andere kat vrijwel nooit bij de dierenarts komt.

In plaats van het afsluiten van een verzekering, kun je er ook voor kiezen om zelf een bedrag opzij te leggen voor eventuele dierenartskosten. In dat geval moet je er wel rekening mee houden dat je dit bedrag in het begin nog niet gespaard hebt. Bij een inleg (en premie) van 20 euro per maand, duurt het ongeveer vijf jaar voordat je evenveel gespaard hebt als wat een kattenverzekering vergoedt van een dierenartsrekening van €1.500,-.

Wil je liever niet het risico lopen om ineens een hoge dierenartsrekening te moeten betalen? Dan doe je er verstandig aan om een kattenverzekering te overwegen. In verhouding betaal je namelijk een laag bedrag per maand om uiteindelijk gebruik te kunnen maken van je verzekering als dat nodig is. Hier vergelijk je alle kattenverzekeraars in Nederland, en bereken je de premie in jouw situatie.

Welk huisdier wil je verzekeren?