Chocolade: giftig voor huisdieren

Voor mensen is chocolade een lekkernij, maar voor honden en katten is het zeer giftig. Jaarlijks worden ongeveer 3.500 huisdieren in Nederland ziek door het eten van chocolade of cacao. Meer dan 20% van de chocoladevergiftigingen vindt plaats rond Sinterklaas en Kerst, als de chocoladeletters en kerstkransjes vaker binnen bereik van hond en kat liggen.

Chocolade: giftig voor huisdieren
< Alle artikelen

Gevaarlijke toename

Het aantal huisdieren dat ziek wordt door het eten van chocolade neemt toe, zo blijkt uit data van Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), huisdierenverzekeraar PetSecur en dierenartsennetwerk AniCura.

In 2017 waren er naar schatting minder dan 2.500 gevallen van chocolade-inname door huisdieren, maar in 2022 was dit al opgelopen tot ongeveer 3.600. Af en toe kan een kat een stukje chocolade niet weerstaan, maar in ruim 95% van de gevallen gaat het om honden. 

 

Huisdieren kunnen doodziek worden van de stof theobromine, die het sterkst aanwezig is in donkere chocolade. Ruim 20% van de ziektegevallen door chocolade vindt plaats in aanloop naar Sinterklaas en Kerst. Dat komt neer op ongeveer 750 gevallen, tussen medio november en eind december.

 

Wie geluk heeft is ‘slechts’ € 200 of minder kwijt aan dierenartskosten, maar afhankelijk van de ernst van de situatie kan dat oplopen tot € 2.500. Een klein deel van de ziek geworden huisdieren overleeft de chocoladevergiftiging niet. Dit komt enkele tientallen keren per jaar voor, met name als er te laat actie wordt ondernomen of wanneer het onbekend is dat er chocolade is opgegeten.

Chocolade gegeten? Dierenarts bellen!

Marrit Meesters is spoedarts bij de Spoedkliniek van AniCura Dierenartsen, waar in december zo'n 20 huisdieren per week belanden na inname van chocolade. Zij legt uit wat je moet doen indien je het vermoeden hebt dat je huisdier chocolade binnen heeft gekregen.

"Bel altijd direct de dierenarts! Aan de hand van de hoeveelheid en de soort chocolade kan hij of zij vertellen wat je moet doen, en of het nodig is om direct langs te komen. Ben je er snel bij? Dan kan een braakmiddel voldoende zijn, en kan je dier weer mee naar huis. Indien je wacht met actie, kan het zijn dat een opname noodzakelijk is. In dat geval heeft niet alleen je dier er meer last van, maar zijn ook de kosten een stuk hoger.".

Wat je in ieder geval nóóit moet doen, is je dier zout geven om braken op te wekken. "Dat wordt op het internet nog wel eens voorgesteld, maar kan een zoutvergiftiging veroorzaken. Daar kan een dier minstens zo ziek van worden.", aldus Meesters.

Sint in het land, chocolade aan de kant

De oplossing is even simpel als doeltreffend: bewaar chocoladeproducten nooit op plekken waar honden of katten er bij kunnen komen. Dat geldt niet alleen voor de bekende kerstkransjes en chocoladeletters, maar bijvoorbeeld ook voor chocoladepepernoten en chocolademunten.

Zorg dat Sint en Piet de door hen gevulde kinderschoenen altijd buiten bereik van huisdieren plaatsen. Houd bovendien huisdieren in de buurt van snoepende kinderen altijd goed in de gaten!

Welk huisdier wil je verzekeren?