Wat heb je nodig als je een kat neemt?

Als je een kat als huisdier wilt nemen, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet aanschaffen voordat je zo’n schattig, spinnend beestje in huis haalt. Op die manier blijft je kat vrolijk en vitaal, en kunnen jullie extra lang van elkaar genieten.

Wat heb je nodig als je een kat neemt?
< Alle artikelen

Essentiële dingen om aan te schaffen

Katten zijn zelfstandige dieren, waardoor je niet veel nodig hebt om een kat een goed huis te kunnen bieden. Toch zijn enkele zaken belangrijk om aan te schaffen.

Wie overweegt om een kat in huis te halen, heeft in ieder geval nodig:

 • Een kattenbak is essentieel voor het houden van een kat in huis. Je hebt ook voldoende kattenbakvulling nodig om de kattenbak én je woning schoon en hygiënisch te houden.
 • Katten hebben specifieke voedingsbehoeften en het is belangrijk om ze te voorzien van het juiste kattenvoer, dat bij hun leeftijd, activiteit en gezondheid past. Er zijn verschillende soorten voeding beschikbaar, waaronder droogvoer en natvoer.
 • Zorg uiteraard ook voor een waterbak met continu voldoende drinkwater. De voer- en drinkbak plaats je bij voorkeur niet te dicht in de buurt van de kattenbak.
 • Alle katten hebben een plek nodig om hun nagels te scherpen en sommige katten houden simpelweg van krabben. Je wil uiteraard niet dat ze daar de meubelen voor gebruiken - een krabpaal is daarom een must-have.
 • Katten hebben graag hun eigen plekje om te slapen en te rusten. Dat doen ze uiteraard het liefst op je toetsenbord of een andere rare plek, maar ook een kattenmand of -kussen is een goede optie.
 • Zorg ervoor dat je verschillende soorten speelgoed hebt om je kat bezig te houden. Katten vinden het namelijk leuk om te spelen en te jagen. Dit kan met speelgoed waar je kat zichzelf mee kan vermaken, maar ook met speelgoed dat je samen gebruikt.
 • Net als alle andere huisdieren zijn ook katten vatbaar voor vlooien, teken en andere parasieten. Het is daarom belangrijk om preventieve middelen in huis te hebben, waarmee je je kat gezond houdt.
 • De meeste katten hebben regelmatig verzorging nodig om hun vacht in goede conditie te houden en haarballen te voorkomen. Zorg voor een goede kattenborstel die geschikt is voor de vacht van je kat.
 • Gaat je kat ook naar buiten? Dan is een kattenluik handig, zodat je kat zelf naar binnen en buiten kan wanneer hij wil. Er zijn verschillende soorten kattenluiken, van eenvoudige klapluikjes tot geavanceerde modellen met microchip-herkenning.

Wat heb je nog meer nodig als je een kat neemt?

Als je een kat in huis haalt is het niet alleen nodig om spullen aan te schaffen. Er zijn namelijk ook andere zaken die je je kat moet kunnen bieden.

 • Voldoende tijd en aandacht voor je kat is erg belangrijk. Katten zijn zelfstandig, maar hebben ook regelmatig aandacht nodig van jou of anderen in huis. Niet alleen bij de opvoeding, maar ook op latere leeftijd. Houd er bovendien rekening mee dat het nemen van een kat een langdurige verplichting is. Een kwart van alle katten wordt ouder dan 17 jaar, dus de benodigde tijd en aandacht zul je over een langere periode moeten kunnen geven!
 • Tijdens die langere periode moet je ook doorlopend goede zorg kunnen bieden. Dat begint met de juiste voeding en preventieve zorg, maar houd ook de algehele gezondheid van je kat goed in de gaten. Bezoek bij twijfel altijd een dierenarts. Maak je je zorgen over de kosten? Zet dan periodiek geld opzij, of overweeg een kattenverzekering.
 • Tenslotte is ook een veilige omgeving belangrijk, zowel binnen als buiten. Woon je pal aan een drukke weg? Dan is het beter om je kat binnen te houden. In dat geval is het extra belangrijk om je kat voldoende afleiding en uitdaging te bieden, om te voorkomen dat verveling omslaat in vervelend gedrag.
geverifieerdInhoud geverifieerd door
Sabine Tempelaars-Schipper, Max&Luna
Sabine Tempelaars-Schipper, Max&Luna

Sabine werkte 11 jaar voor de Dierenbescherming en nu bij Max&Luna, een webshop met gezonde dierenvoeding, duurzame speeltjes en fraai vormgegeven dierenmeubilair.

Website | LinkedIn
Welk huisdier wil je verzekeren?