Op reis met je hond of kat: dit moet je weten

Huisdieren worden steeds vaker als een volwaardig gezinslid gezien. Daardoor gaat de hond of kat vaker mee op reis. Niet alleen in eigen land, maar ook naar het buitenland. In andere landen gelden vaak wel andere regels voor huisdieren. Hieronder lees je wat van belang is als je met je hond of kat buiten onze landgrenzen komt.

Op reis met je hond of kat: dit moet je weten
< Alle artikelen

Kan mijn hond of kat zomaar mee op vakantie?

In de meeste gevallen kun je je huisdier vrij eenvoudig meenemen op reis. In de EU zijn wel een aantal verplichtingen waar je dan aan moet voldoen.

Deze regels gelden voor álle EU-landen, maar daardoor ook voor landen daarbuiten. Als je naar een niet-EU-land reist, gelden deze bij terugkeer naar Nederland namelijk ook.

  1. Je hond of kat moet gechipt en geregistreerd zijn. In Nederland geldt nog geen chipverplichting voor katten, maar als je op reis gaat naar het buitenland is zo’n chip dus wél noodzakelijk.
  2. Alle honden en katten die binnen de EU reizen, moeten ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De inenting moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn geplaatst en is daarna 1 tot 3 jaar geldig, afhankelijk van het gebruikte vaccin.
  3. De chip en vaccinaties moeten zijn vastgelegd in een Europees dierenpaspoort. Dit krijg je meestal bij aanschaf van je hond of kat, en is anders bij je dierenarts verkrijgbaar.

Omdat een rabiësvaccinatie pas zinvol is vanaf 12 weken, is het niet toegestaan om met een hond of kat jonger dan 15 weken (12 weken, plus de 21 dagen ná de inenting) te reizen.

Andere regels en verplichtingen

Naast de eisen die binnen de EU worden gesteld, kunnen individuele landen ook aanvullende eisen stellen. Zo zijn sommige rassen die als ‘gevaarlijk hondenras’ zijn aangemerkt niet in alle landen welkom, en is het in bepaalde landen noodzakelijk om aanvullende inentingen te hebben. 

Let wel: de onderstaande regels gelden óók als je enkel op doorreis bent en komen bovenop de regels die al binnen de EU gelden.

  • Een gezondheidscertificaat van maximaal 14 dagen oud is verplicht.
  • De rabiësvaccinatie moet 30 dagen vóór vertrek zijn geplaatst.

  • Een gezondheidscertificaat van maximaal 14 dagen oud is verplicht.
  • Honden en katten moeten binnen 14 dagen vóór vertrek een ontwormingskuur hebben gevolgd.
  • Pitbulls en op pitbulls gelijkende honden zijn niet welkom op Curaçao

  • In de auto moet een hond altijd vastzitten met een hondengordel, hondenrek of autobench.
  • In de deelstaten Beieren, Berlijn, Brandenburg en Noordrein-Westfalen moeten (sommige) honden een muilkorf dragen in het openbaar, of in openbare gebouwen. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en/of het ras van de hond.
  • American Staffordshire Terriërs, Bullterriërs, Pitbulls en Staffordshire Bull Terriërs mogen maximaal 4 weken in Duitsland verblijven.

  • In Frankrijk zijn American Staffordshire Terriërs, Tosa Inus en Rottweilers alleen welkom met muilkorf, stamboom én verzekering. De eigenaar mag bovendien geen strafblad hebben.
  • Kruisingen die op één van bovengenoemde honden, of op een Staffordshire Bull Terriërs, Mastiff, Boerboel of Pitbull lijken, zijn in Frankrijk niet toegestaan.

In Spanje gelden ernstige reisbeperkingen voor de rassen Akita Inu, American Staffordshire terriër, Dogo Argentino, Fila Brasiliero, Pitbull, Rottweiler, Staffordshire Bull Terriërs en Tosa Inu, en voor daar op lijkende honden.

Honden moeten door een dierenarts behandeld zijn tegen vossenlintworm.

 

Zie de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren of Europa.eu voor meer informatie over regelgeving rondom reizen met huisdieren. Hondvriendelijke vakantieadressen in het buitenland vind je op WoefWelkom.nl.

Is mijn hond of kat verzekerd in het buitenland?

Als je een dierenverzekering hebt afgesloten, is het afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen pakket of je in het buitenland ook gebruik kunt maken van de dekking.

  • PetSecur, Dierenverzekering.nl en InShared hebben werelddekking standaard bij hun verzekeringen inbegrepen. PetSecur hanteert hierbij een maximumuitkering van € 1.250 per jaar, bij InShared en Dierenverzekering.nl is dit € 1.000 per jaar.
  • Alle andere verzekeraars (Aegon, Figo, OHRA en Univé) bieden enkel een aanvullende verzekeringsoptie aan, waarmee je je hond of kat kunt verzekeren voor zorg in het buitenland. De voorwaarden en/of maximale vergoedingen verschillen onderling.
Welk huisdier wil je verzekeren?