Alles over het chippen van je kat

In tegenstelling tot bij honden is het in Nederland nog niet verplicht om je kat te laten chippen. Zo’n chip- en registratieverplichting komt er wel, zo is in 2023 door de overheid bekendgemaakt. Ook zonder verplichting is het echter wel verstandig om je kat te laten chippen.

Alles over het chippen van je kat
< Alle artikelen

Wat is chippen en wat voor nut heeft dat?

Een minuscule chip van ongeveer 2,5 millimeter wordt onder de huid geplaatst, meestal tussen de schouderbladen van de kat. Dit gebeurt met een soort injectienaald en wordt gedaan door een dierenarts of specialist. Na het plaatsen heeft je kat geen last van de chip.

Het chipnummer wordt vervolgens geregistreerd in een database en gekoppeld aan jou als eigenaar. Jij bent er vervolgens verantwoordelijk voor dat de informatie in de database up-to-date blijft.

Dankzij de chips en de registratie hiervan, is het voor de overheid makkelijker om toezicht te houden op de fokkerij (vooral bij honden) en kan het aantal zwerfdieren worden teruggedrongen. Dat laatste is vooral bij katten van toepassing.

Jaarlijks raken er in Nederland meer dan 60.000 katten zoek. Slechts 17% van de verdwaalde katten kan worden teruggebracht naar hun baasje, zo blijkt uit cijfers van de Dierenbescherming. Als een kat voorzien is van een chip, is het herenigen met de eigenaar echter een fluitje van een cent.

Vanaf wanneer is het chippen van een kat verplicht?

Dat is nog niet bekend. In januari 2023 heeft de overheid aangekondigd dat er een chipverplichting zal worden ingevoerd. Deze verplichting zal gelden voor katten die veel buiten komen, maar ook voor binnenkatten. Momenteel wordt het moment van invoering nog verder onderzocht en uitgewerkt.

Er zat ongeveer anderhalf jaar tussen de bekendmaking van de chipverplichting bij honden en de uiteindelijke ingangsdatum. De verwachting is daarom dat het chippen van katten vanaf begin of medio 2024 verplicht zal zijn.

Wat als mijn kat niet gechipt is?

De overheid stelt het chippen van een kat niet verplicht, maar de meeste huisdierenverzekeraars wél. Als je kat niet gechipt is, kun je geen declaraties indienen bij je kattenverzekering. Je kunt een ongechipte kat wel verzekeren, maar moet er dan voor zorgen dat je poes of kater bij het eerste dierenartsconsult een chip krijgt.

Verder geldt in de meeste landen in de EU, maar ook in veel landen daarbuiten, wél een chipverplichting voor katten. Een ongechipte kat mag dus niet zomaar mee op reis naar het buitenland.

Wat kost het chippen van een kat?

Het plaatsen van een chip kost meestal tussen de €15 en €50,-. Dit is inclusief de chip zelf, het plaatsen van de chip bij de kat, en registratie. Dit zijn eenmalige kosten, er is dus geen vervanging of een registratie-abonnement noodzakelijk.

Vergoed mijn verzekering het plaatsen van een chip?

Voor het plaatsen van een chip kun je niet bij alle verzekeraars een declaratie indienen. Bij Aegon, Dierenverzekering.nl, InShared, Univé en PetSecur moet je de kosten van de chip en het plaatsen daarvan zelf betalen.

Als jouw kat verzekerd is bij OHRA of Figo kun je de factuur van de dierenarts wél declareren. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars een eigen risico en/of eigen bijdrage per declaratie hanteren, waardoor je meestal niet alle kosten vergoed krijgt.

Welk huisdier wil je verzekeren?