Dierenarts in de avond of het weekend

Dat zul je altijd zien… wordt je hond of kat nét na sluitingstijd van de dierenarts ziek. Vaak kun je in de avonduren of tijdens het weekend niet zomaar bij je eigen dierenarts terecht. Bovendien zijn de kosten buiten de reguliere openingstijden van een dierenartspraktijk een stuk hoger.

Dierenarts in de avond of het weekend
< Alle artikelen

Spoedgeval na sluitingstijd?

Als je konijn ’s avonds ineens hondsberoerd wordt, of als je kat op zondag een ongeluk krijgt, kun je het beste als eerste even bellen met je eigen dierenarts. Sommige dierenartsen staan hun patiënten ook buiten de reguliere openingstijden telefonisch te woord, maar vaker worden via een antwoordapparaat instructies gegeven voor noodgevallen na sluitingstijd.

Net als bij je eigen huis- en tandarts, rouleren ook veel dierenartsen de spoeddienst. Telefonisch wordt een inschatting gemaakt of een bezoek op korte termijn nodig is, of dat de helpende hand van de dierenarts kan wachten tot de volgende (maan)dag.

Blijkt het verstandig om toch even langs te gaan in de avond of het weekend? Houdt er dan wel rekening mee dat je een stuk verder moet rijden met je hond of kat dan gebruikelijk, tenzij jouw dierenarts nu net de dienstdoende arts van het moment is.

Avond-, nacht- of weekendtarief dierenarts

In de avond, nacht en het weekend hanteert een dierenarts een speciaal (hoger) tarief. Hierdoor nemen huisdiereigenaren minder vaak contact op als het niet echt een spoedgeval is.

Uit onderzoek door Huisdierenverzekeringen.nl bleek eerder dat het nacht- en weekendtarief van een dierenarts ruim drie keer hoger ligt dan een regulier dierenartsbezoek. Een consult kost normaal gesproken namelijk gemiddeld €48,43, maar buiten de gebruikelijke openingstijden wordt gemiddeld €171,34 gerekend.

Wat vergoedt de dierenverzekering?

De meeste huisdierenverzekeraars hebben expliciet in hun polisvoorwaarden opgenomen dat een dierenartsbezoek buiten de gebruikelijke openingstijden, alléén worden vergoed als het een spoedgeval betreft. Er moet een zeer acute medische noodzaak zijn, die de extra kosten verantwoordt.

Als dit niet het geval is, dan wordt het verschil tussen het reguliere en het hogere tarief (wat dus wel drie maal zo hoog kan zijn) niet vergoed door de verzekeraar. Je kunt dus niet zomaar een weekendconsult declareren, omdat een consult jou op zondag qua planning beter uitkomt dan op een doordeweekse dag.

Welk huisdier wil je verzekeren?