Sterilisatie of castratie van hond of kat

Door je hond of kat (of konijn, of ander huisdier) te laten castreren of steriliseren, zorg je ervoor dat je dier niet meer vruchtbaar is. In veel gevallen is dit wenselijk met het oog op bepaald dominant gedrag en in sommige gevallen is het medisch verantwoord om een dergelijke ingreep te laten doen. Net als bij andere huisdierenzorg brengt dit kosten met zich mee.

Sterilisatie of castratie van hond of kat
< Alle artikelen

Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?

Bij castratie én bij sterilisatie wordt een dier onvruchtbaar gemaakt. Dit kan zowel bij mannelijke als vrouwelijke dieren worden gedaan. Er zit echter een groot verschil in de wijze waarop dat gebeurt en in het effect van de ingreep.

Hoewel we het in Nederland vaak hebben over castratie bij mannelijke dieren en sterilisatie bij vrouwelijke dieren, wordt sterilisatie eigenlijk vrijwel nooit toegepast bij huisdieren.

Bij sterilisatie worden de geslachtsorganen namelijk niet weggehaald, maar worden de eileiders of zaadleiders onderbroken. Castratie is het deels of volledig verwijderen van de geslachtsorganen van een huisdier. Bij katers en reuen worden de testikels verwijderd, bij poezen en teven worden de eierstokken (en soms ook de baarmoeder) weggehaald.

Doordat bij sterilisatie enkel de zaad- of eileiders worden onderbroken, blijven de geslachtsorganen intact en worden er nog steeds hormonen aangemaakt die het gedrag van een dier beïnvloeden.

Sterilisatie of castratie? 
Bij mannelijke dieren spreken we in Nederland vaak over castratie, en bij vrouwelijke dieren over sterilisatie. Toch kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke dieren gecastreerd of gesteriliseerd worden. In de praktijk is 99% van de toegepaste geslachtsingrepen bij huisdieren een castratie.

De voordelen en nadelen van castratie

Het castreren van een huisdier wordt vooral gedaan om ongewenste voortplanting te voorkomen en om ongewenst gedrag tegen te gaan. Ook kan het voordelen opleveren voor de gezondheid van het dier.

 1. Een onvruchtbaarheidsingreep zorgt ervoor dat een vrouwtje niet meer ongewenst zwanger kan worden, en een mannetje geen andere dieren kan bevruchten. Vrouwelijke dieren worden bovendien niet meer loops of krols. Ook schijnzwangerschappen komen na een castratie niet meer voor.
 2. Doordat er geen geslachtshormonen meer worden aangemaakt, heeft een castratie ook invloed op het gedrag van een dier. Dit is het duidelijkst merkbaar bij reuen en katers, die minder territoriaal, agressief en dominant worden na een castratie. Ook hebben ze minder de neiging om achter loopse of krolse dieren aan te gaan.
 3. Castratie levert ook gezondheidsvoordelen Zo beschermt een castratie tegen een goedaardige prostaatvergroting, wat bij de meeste ongecastreerde, oudere reuen voorkomt. Bij vrouwelijke dieren vermindert een castratie de kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en eierstokaandoeningen. Gecastreerde katten lopen minder risico op de overdracht van kattenziektes.

 

Een castratie kan echter ook negatieve effecten hebben. Dit blijft over het algemeen beperkt tot een (licht) verhoogde kans op enkele aandoeningen, zoals prostaatkanker, tumoren en allergische huidontstekingen. De kans daarop blijft relatief klein, al zijn er ook enkele nadelen die vaker voorkomen:

 • Gecastreerde teven hebben tot 20% kans op het ontwikkelen van incontinentie. Dit is met name het geval bij grotere hondenrassen.
 • Dieren die gecastreerd zijn hebben een grotere kans op overgewicht, vanwege een tragere stofwisseling na de ingreep.
 • Bij gecastreerde honden komen vaker gewrichtsproblemen voor, doordat spieren te weinig, en botten soms juist iets teveel groeien.
 • Met name bij langharige honden en katten is er kans op een doffere, soms wat pluizige vacht.

Wat is de beste leeftijd om je huisdier te castreren?

Het is niet aan te raden om dieren op zeer jonge leeftijd al te laten castreren. Te vroege castratie kan de kans op de hiervoor genoemde negatieve effecten aanzienlijk vergroten.

 • Castratie van een reu is mogelijk vanaf 6 á 7 maanden. Bij zeer grote rassen wordt echter geadviseerd om te wachten tot de hond volgroeid is.
 • Bij een teef kan een castratie het beste minimaal drie maanden ná de eerste loopsheid pas plaatsvinden. Dit vindt meestal plaats tussen de 6 en 18 maanden, afhankelijk van de grootte van het ras.
 • Een kat kan praktisch op elke leeftijd worden gecastreerd. Meestal wordt de castratie uitgevoerd op een leeftijd van 4 tot 7 maanden.
 • Bij een konijn vindt de castratie meestal plaats op een leeftijd rond 4 á 5 maanden.

Wat kost castratie of sterilisatie?

De kosten van een castratie of sterilisatie zijn deels afhankelijk van de grootte van het dier. Voor een grote hond is meer anesthesie nodig dan voor een klein dier.

Uit onderzoek door deze site bleek dat de castratie van een kleine hond gemiddeld €222,18 kost. Dit verschilt echter per dierenarts en is onder meer afhankelijk van de locatie en grootte van de praktijk.

Richtprijzen van een castratie en sterilisatie* zijn:

Castratie hond < 10 kg

€175 tot €250

Castratie hond 10 – 50 kg

€225 tot €300

Castratie hond > 50 kg

€275 tot €350

Castratie kater

€75 tot €100

Castratie konijn

€75 tot €100

 

 

Sterilisatie hond < 10 kg

€350 tot €425

Sterilisatie hond 10 – 50 kg

€400 tot €475

Sterilisatie hond > 50 kg

€475 tot €550

Sterilisatie poes

€150 tot €200

Sterilisatie konijn

€150 tot €200

* castratie van een vrouwelijk dier

Vergoedt mijn verzekering castratie of sterilisatie?

In de meeste gevallen wordt een castratie of sterilisatie alleen (gedeeltelijk) vergoed als je ook een aanvullende verzekering hebt afgesloten, naast het standaardpakket. Uitzonderingen hierop zijn:

 • Bij PetSecur is castratie of sterilisatie automatisch meeverzekerd, als je kiest voor een contract met een looptijd van 5 jaar. Je krijgt dan een deel van de ingreep vergoed, tot een maximum van €202,50 in het Extra-pakket.
 • InShared vergoedt castratie of sterilisatie van hond of kat tot een maximum van €250 euro. Dit geldt enkel voor een operatie – chemische castratie wordt niet vergoed.

Via een aanvullende verzekering kun je een castratie of sterilisatie deels vergoed krijgen bij Dierenverzekering.nl (alleen i.c.m. Plus- of Top-pakket) en OHRA. Zo’n aanvullende verzekering kost meestal een paar euro per maand extra, al is deze premie afhankelijk van de grootte van het verzekerde dier.

Figo en Univé vergoeden een castratie of sterilisatie niet, ook niet via een aanvullende verzekering, tenzij het medisch noodzakelijk is. 

Veelgestelde vragen

Bij een chemische castratie is geen operatie noodzakelijk. Bij een hond of kat wordt namelijk onderhuids een hormoonimplantaat aangebracht, wat te vergelijken is met het aanbrengen van een chip. Chemische castratie is tijdelijk – een implantaat werkt meestal zes tot twaalf maanden (afhankelijk van het type implantaat).

Ook bij medische noodzaak vergoedt een verzekeraar een castratie of sterilisatie alléén als dat expliciet in de voorwaarden van de (aanvullende) verzekering is opgenomen.

Omdat het dier na de ingreep nog zaadcellen heeft die vóór de castratie zijn aangemaakt, kan een reu, kater of rammelaar tot 8 weken na de operatie nog vruchtbaar zijn.

 

Welk huisdier wil je verzekeren?