Alles over ontwormen van katten

Parasitaire wormen kunnen voor flinke gezondheidsproblemen zorgen bij katten of andere huisdieren. Door je kat regelmatig te ontwormen, voorkom je dat hij last krijgt van spoel- of lintwormen. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de leeftijd van je poes of kater.

Alles over ontwormen van katten
< Alle artikelen

Waarom moet je een kat ontwormen?

Katten kunnen, net als de meeste andere huisdieren, last krijgen van wormen. Deze parasieten heb je in verschillende soorten, waarbij spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen, longwormen en hartwormen de meest voorkomende varianten zijn in ons land. Een besmetting van deze wormen kan tot serieuze gezondheidsklachten leiden bij je kat.

De wijze van besmetting verschilt per wormtype, maar in de meeste gevallen gebeurt het door het eten of oplikken van eitjes. Deze kunnen op veel plekken voorkomen, dus een besmetting is zo opgelopen. Katten die veel buiten komen lopen daarbij uiteraard de grootste kans, maar ook binnenkatten kunnen een besmetting oplopen.

Hoe ontworm je een kat, en wat kost dat?

Er bestaan verschillende middelen om katten te ontwormen die, bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing, nagenoeg dezelfde effectiviteit hebben.

  1. Eenvoudige tabletten zijn het voordeligst, en kosten meestal zo’n 4 euro per tablet voor een kitten, tot 8 euro voor een flinke kater.
  2. Katten zijn echter ware meesters in het ontwijken van voeding die ze niet willen eten, waardoor het toedienen bij sommige katten wat lastig gaat. In dat geval kun je ook gebruik maken van ontwormingspasta, die je rechtstreeks in de bek van je kat spuit. Dit is iets duurder en kost ongeveer 6 tot 10 euro per behandeling.
  3. Je kunt ook kiezen voor een pipetje, waarmee je één of meer druppels op de huid toedient. Dit kost in de meeste gevallen tussen de 8 en 12 euro per ontworming.

Hoe vaak moet je een kat ontwormen?

De aanbevolen frequentie van ontwormen hangt van de leeftijd van je kat af. In het begin doe je dit wat vaker. Voor kittens geldt het advies om vanaf een leeftijd van 2 weken oud te starten met ontwormen, en dit tweewekelijks te doen tot een leeftijd van 8 weken. Daarna wordt een maandelijkse ontworming aangeraden, totdat je poes of kater 6 maanden oud is.

Bij volwassen katten biedt ieder kwartaal ontwormen voldoende bescherming. Is jouw kat een echte jager? Dan is het verstandig om eens per twee maanden te ontwormen. Bij binnenkatten is het juist minder vaak noodzakelijk; twee keer per jaar is dan voldoende.

Ontwormen en de vaccinatie
Probeer één van de ontwormingskuren 1 á 2 weken vóór de jaarlijkse vaccinatie te laten plaatsvinden. Dan is je poes of kater wormvrij op het moment van vaccineren, en is het immuunsysteem dus niet met een andere infectie bezig. De vaccinatie is dan optimaal effectief. 

Wat vergoedt de huisdierenverzekering?

In de meeste gevallen wordt het ontwormen van je kat niet vergoed door de kattenverzekering. Het ontwormen, maar ook het tegengaan van vlooien, teken en andere parasieten, wordt gezien als de dagelijkse verzorging van je huisdier. Voor deze preventieve zorg ben je zelf verantwoordelijk.

Uitzonderingen hierop zijn 

  • Figo heeft een 'preventiebudget' van maximaal € 75 per jaar in de dekking opgenomen. Dit kun je voor ontwormingsmiddelen en andere preventieve zorg gebruiken.
  • In het Top-pakket van Dierenverzekering.nl krijg je eveneens een budget voor preventieve zorg, van maximaal € 65 per jaar. 
  • PetSecur heeft een aparte, aanvullende verzekering voor preventieve zorg. Voor ongeveer € 4,50 per maand kun je daarmee tot € 60 per jaar besteden aan o.a. ontwormingsmiddelen.

Wat als je je kat niet ontwormt?

Wormen kunnen bij katten voor veel verschillende klachten zorgen. Dit hangt af van het type worm en van de mate van besmetting. Vooral bij katten kan het even duren, voordat je merkt dat er sprake is van een worminfectie. Bovendien kunnen katten die last hebben van spoelwormen of haakwormen ook mensen besmetten. Met name jonge kinderen lopen een verhoogd risico hierop.

Een lichte worminfectie kan onder meer wat gewichtsverlies, een doffe vacht, of darmklachten veroorzaken, terwijl diarree, bloedarmoede, overgeven of benauwdheid tot klachten van een serieuze besmetting behoren. In sommige gevallen wordt een behandeling niet vergoed door de dierenverzekering, omdat dit eenvoudig te voorkomen is via periodieke ontworming.

Wil je je poes of kater liever niet preventief ontwormen, maar er wel zeker van zijn dat er geen sprake is van een wormenbesmetting? Dan kun je bij je dierenarts ontlastingsonderzoek laten doen. Daarbij wordt vastgesteld of er een infectie is of niet. Probeer daarbij dezelfde frequentie aan te houden als de ontwormingsadviezen. 

Let wel: net als bij preventief ontwormen, wordt een ontlastingsonderzoek voor een wormenbesmetting doorgaans niet vergoed door de dierenverzekeraar.

geverifieerdInhoud geverifieerd door
Nicky van Loef, Evi Dierenartsen
Nicky van Loef, Evi Dierenartsen

Nicky van Loef is actief als dierenarts/ praktijkmanager bij Evi Dierenartsen, dat sinds 1985 bestaat en dierenartspraktijken heeft op zes locaties in de regio Utrecht.

Website | LinkedIn
Welk huisdier wil je verzekeren?