Alles over ontwormen van honden

Door je hond regelmatig te ontwormen, voorkom je dat hij last krijgt van lint- of spoelwormen. Parasitaire wormen kunnen namelijk voor serieuze gezondheidsklachten zorgen bij honden of andere huisdieren. Hoe vaak je moet ontwormen, hangt af van de leeftijd van je viervoeter.

Alles over ontwormen van honden
< Alle artikelen

Waarom moet je een hond ontwormen?

Net als de meeste andere huisdieren kunnen ook honden last krijgen van wormen. Deze parasieten heb je in verschillende soorten. In ons komen spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen en longwormen het vaakst voor, maar ook een besmetting met hartwormen behoort tot de mogelijkheden. Een besmetting van elk van deze wormsoorten kan tot behoorlijke gezondheidsklachten leiden bij je hond.

De manier waarop je hond besmet raakt verschilt per wormtype, maar in de meeste gevallen gebeurt het door het oplikken of eten van eitjes. De eitjes of larven van wormen kunnen op veel plekken voorkomen, dus een besmetting kan overal gebeuren. Uiteraard lopen speelse honden, die veel ravotten en/ of dingen opeten van straat of uit de tuin, hierbij het meeste risico. Ook de wat rustigere honden kunnen echter een worminfectie oplopen.

Hoe ontworm je een hond, en wat kost dat?

Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen voor honden die, bij correct gebruik volgens de verpakking, ongeveer even effectief zijn. De prijs van een ontwormingskuur kan echter verschillen, vooral bij wat grotere honden.

  1. Ontwormingstabletten zijn het voordeligst, en kosten meestal zo’n 4 euro per tablet voor kleine honden, of 9 euro voor grotere honden. Er zijn zelfs varianten met een smaakje, zodat je hond ze zonder problemen naar binnen werkt.
  2. Voor honden die kieskeurig zijn qua voeding kun je ook kiezen voor ontwormingspasta. Dit spuit je rechtstreeks in de bek van je hond. Het is iets duurder dan tabletten en kost ongeveer 10 tot 25 euro per behandeling.
  3. Een andere optie is een pipetje, waarmee je één of meer druppels op de huid toedient. Dit beschermt in de meeste gevallen niet tegen álle wormsoorten, maar wel tegen vlooien. Voor de meeste honden kost dit tussen de 10 en 20 euro per pipet.

Hoe vaak moet je een hond ontwormen?

De aanbevolen frequentie van ontwormen hangt af van de leeftijd van je hond. Voor puppy’s geldt het advies om tot een leeftijd van 8 weken eens per twee weken te ontwormen. Daarna wordt een maandelijkse ontworming aangeraden, totdat je hond 6 maanden oud is.

Bij honden ouder dan een half jaar biedt eens per kwartaal ontwormen voldoende bescherming. Voor jachthonden wordt geadviseerd om frequenter te ontwormen, vanwege een grotere kans op een vossenlintwormbesmetting.

Ontwormen en de vaccinatie
Probeer één van de ontwormingskuren 1 á 2 weken vóór de jaarlijkse vaccinatie te laten plaatsvinden. Dan is je hond wormvrij op het moment dat hij of zij gevaccineerd wordt, en is het immuunsysteem dus niet met een andere infectie bezig. De vaccinatie is dan optimaal effectief.

Wat vergoedt de huisdierenverzekering?

Het ontwormen van je hond wordt in de meeste gevallen niet vergoed door je hondenverzekering. Het tegengaan van parasieten als vlooien, teken en wormen wordt namelijk gezien als preventieve zorg. Voor deze dagelijkse zorg voor je hond ben je zelf verantwoordelijk.

Er zijn echter wel uitzonderingen hierop:

  • Figo biedt standaard een 'preventiebudget' van maximaal € 75 per jaar. Dit kan worden gebruikt voor ontwormingsmiddelen en andere preventieve zorg.
  • Ook in het meest uitgebreide pakket van Dierenverzekering.nl is een budget beschikbaar (max. € 65 per jaar) voor preventieve zorg. 
  • Via de aanvullende verzekering ‘Preventieve Zorg’ betaalt PetSecur een groot deel van de kosten voor o.a. ontwormingsmiddelen, tot een maximum van € 60 per jaar.

Wat als je je hond niet ontwormt?

Wormen kunnen voor uiteenlopende klachten zorgen bij honden. De merkbare symptomen hangen af van de mate van besmetting en van het type worm waarmee de hond geïnfecteerd is.

Bij honden komen de klachten duidelijker naar voren dan bij katten. Het ‘sleetje rijden’, waarbij een hond zichzelf al zittend over de grond voorttrekt om jeuk aan de anus te verlichten, kan een teken zijn dat er sprake is van een wormbesmetting.

Een milde worminfectie kan onder meer darmklachten, enige mate van gewichtsverlies, of een doffe vacht veroorzaken. Een flinke besmetting kan leiden tot o.a. diarree, overgeven, bloedarmoede of benauwdheid.

Honden die last hebben van spoelwormen of haakwormen kunnen echter ook mensen besmetten. Vooral kleinere kinderen lopen een grotere kans op een besmetting.

Geef je er de voorkeur aan om je hond niet preventief te ontwormen? Dan is het verstandig om bij je dierenarts regelmatig ontlastingsonderzoek te laten doen, waarbij kan worden vastgesteld of er sprake is van een wormenbesmetting. Probeer dit ongeveer net zo vaak te doen als de geadviseerde ontwormingsfrequentie. 

Net als bij preventief ontwormen, vergoedt de dierenverzekeraar een ontlastingsonderzoek voor een wormeninfectie doorgaans niet.

geverifieerdInhoud geverifieerd door
Nicky van Loef, Evi Dierenartsen
Nicky van Loef, Evi Dierenartsen

Nicky van Loef is actief als dierenarts/ praktijkmanager bij Evi Dierenartsen, dat sinds 1985 bestaat en dierenartspraktijken heeft op zes locaties in de regio Utrecht.

Website | LinkedIn
Welk huisdier wil je verzekeren?