Tarieven hondenbelasting 2024 per gemeente

Hondenbelasting is één van de oudste gemeentelijke belastingen van Nederland. Het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft, daalt al jaren. In 2024 betalen hondeneigenaren in ongeveer 35% van de Nederlandse gemeenten belasting voor hun viervoeter.

Tarieven hondenbelasting 2024 per gemeente
< Alle artikelen

Steeds minder gemeenten innen hondenbelasting

Vroeger werden de gemeentelijke inkomsten uit hondenbelasting gebruikt om overlast van straathonden te beperken en om hondsdolheid tegen te gaan. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer nodig. Omdat de belasting (meestal) niet gebruikt wordt om hondenpoep terug te dringen, schaffen steeds meer gemeenten hondenbelasting af.

In 121 van de 342 gemeenten (35%) moeten inwoners hondenbelasting betalen in 2024. Dat zijn er 16 minder dan vorig jaar, wat een daling van 11% betekent. Vooral in het noorden van Nederland is er op de gemeentelijke begrotingen vaak een streep gegaan door de hondenbelasting, terwijl in sterk stedelijke gemeenten verhoudingsgewijs juist nog wél hondenbelasting in rekening wordt gebracht.

Tarieven hondenbelasting per gemeente

In 2023 was Den Haag nog de gemeente met het hoogste tarief, maar in de hofstad is de hondenbelasting met ingang van 1 januari afgeschaft. Dit jaar zijn hondeneigenaren in Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland) het meest kwijt voor hun viervoeter. Voor iedere hond in een huishouden moet € 145,44 worden afgerekend.

In veel gemeenten wordt een tweede hond zwaarder belast dan één enkele hond. Dat is met name het geval in Nissewaard (Zuid-Holland) en Heerlen (Limburg), waar voor de tweede hond bijna drie maal zoveel in rekening wordt gebracht als voor de eerste. Voor eigenaren van twee honden is de totale rekening echter het hoogst in de Utrechtse gemeente De Bilt: € 333,00.

Van de gemeenten met hondenbelasting zijn Schiedam, Tholen en Valkenburg het voordeligst. In het Zuid-Hollandse Schiedam betaal je € 18,40 per hond, terwijl je in Tholen (Zeeland) met € 19,91 niet heel veel meer kwijt bent. In Valkenburg aan de Geul is de eerste hond gratis, maar moet je voor een tweede hond wel €93,80 betalen.

 

Stijgers en dalers

Ten opzichte van vorig jaar, komen inwoners van Oss (Noord-Brabant) en Wijchen (Gelderland) er verhoudingsgewijs het minst gunstig vanaf. Daar steeg de hondenbelasting met respectievelijk 21,4% en 14,4% ten opzichte van vorig jaar, wat in beide gevallen neerkomt op een toename van ruim 11 euro.

Naast de inwoners van de 16 gemeenten waar hondenbelasting volledig is afgeschaft, zullen ook de hondeneigenaren in Schiedam, Tholen en Apeldoorn redelijk positief gestemd zijn over de nieuwe hondenbelasting-aanslag. Die valt in deze gemeenten in 2024 namelijk de helft lager uit dan vorig jaar. In Apeldoorn scheelt dat inwoners zelfs meer dan 40 euro per hond per jaar.

Welk huisdier wil je verzekeren?