Is een hond verzekeren verplicht?

Met een verzekerde hond heb je geen last van onverwachte kosten. Maar daar betaal je wel een maandelijkse (of jaarlijkse) premie voor. Daarom is het goed om te weten: is een hond verzekeren eigenlijk verplicht? We leggen je uit hoe het zit.

Is een hond verzekeren verplicht?
< Alle artikelen

Hond verzekeren in Nederland

Daar kunnen we kort over zijn. Want nee, het is niet verplicht om je hond te verzekeren. Sterker nog: in Nederland is geen enkele verzekering verplicht voor een huisdier. Dat is vast goed om te weten. Heb jij dus een buffertje voor eventuele kosten? En word je niet zenuwachtig bij de gedachte aan plotselinge rekeningen? Dan hoef je je hond niet per se te verzekeren. Tenzij…

Hond verzekeren verplicht in andere (vakantie)landen?

…je naar het buitenland gaat. Want in Nederland nemen we het misschien niet zo nauw met huisdierenverzekeringen, in sommige andere landen doen ze dat wel. In bijvoorbeeld Denemarken en sommige delen van Duitsland moet je verplicht verzekerd zijn als je een hond hebt. Ook als je alleen op doorreis bent.

Omdat de regels nogal eens veranderen, is het verstandig om voor je vakantie goed te checken hoe het precies zit in jouw land van bestemming.

“Gevaarlijke hondenrassen”

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of jouw hond valt onder de zogenaamde “gevaarlijke hondenrassen”. In dat geval gelden er namelijk strengere regels. In Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje moet je je hond dan bijvoorbeeld wél verplicht verzekeren.

Gevaarlijke hondenrassen zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse bulldog, pitbullterriër, staffordshireterriër en de tosa. Het verschilt per land welke honden precies bestempeld worden als gevaarlijk dus ook hier geldt: zoek voor vertrek goed uit hoe het zit met jouw hond.

Welke hondenverzekering heb je nodig in het buitenland?

Er zijn twee verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten voor je trouwe viervoeter, namelijk:

  • Een dierenverzekering. Deze verzekering geeft een vergoeding voor kosten die je maakt om je hond beter te maken. Bijvoorbeeld kosten voor medicijnen, dierenartsbezoek of operaties.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering (WA). Deze verzekering geeft een vergoeding als je hond iets van iemand anders kapot maakt. In sommige gevallen krijg je ook een vergoeding als de hond iets van jezelf kapot heeft gemaakt.

Als we het hebben over de verplichte verzekering voor je hond in het buitenland, dan hebben we het over de aansprakelijkheidsverzekering. Een dierenverzekering is nooit verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering voor je hond soms dus wel. Lees hier meer over het verschil tussen de WA-verzekering en de dierenverzekering.

Welk huisdier wil je verzekeren?