Hoe kies ik een dierenarts?

Heb je net een eerste huisdier in huis gehaald, of ben je net verhuisd? Dan is het belangrijk om een betrouwbare dierenarts in de buurt te zoeken, waar je met je dier terecht kunt. Met deze tips vind je een goede dierenarts voor je hond, kat of ander dier.

Hoe kies ik een dierenarts?
< Alle artikelen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dierenarts?

Als eerste is het prettig dat je nieuwe dierenarts een beetje in de buurt zit. Kijk bijvoorbeeld op Dierenarts.nl voor een overzicht van dierenartsen in de buurt. De drempel voor een dierenartsbezoek is immers een stuk lager als je niet ver hoeft te reizen. Begin dus dichtbij in je eigen omgeving, maar neem niet zomaar genoegen met de eerste de beste.

Indien je de nota’s van de dierenarts wilt kunnen declareren bij je dierenverzekering, dan is het bovendien van belang dat de arts bevoegd is en in Nederland bij de overheid als dierenarts is geregistreerd. Is het een specialist? Dan moet hij of zij in het Specialistenregister van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde staan.

Bekijk de website

De website van de dierenkliniek in de buurt kunnen al veel inzichten geven. Vaak vind je daar gegevens over het team van dierenartsen en assistenten, inclusief informatie over de ervaring, scholing, werkwijze en eventuele specialismen. En op basis van de foto’s op de website krijg je als het goed is ook een idee van de beschikbare faciliteiten.

Zoek ook naar informatie over openingstijden. Als je fulltime werkt, kan het bijvoorbeeld prettig zijn als een dierenarts spreekuur houdt in het weekend en/of in de avonduren. En hoe zit het met spoedzorg? Dat is nodig bij acute zorg buiten de reguliere openingstijden. Steeds meer klinieken kiezen ervoor om hun spoedzorg te centraliseren en/of uit te besteden aan dierenziekenhuizen. Dit heeft voor- en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan hogere kosten en langere reistijden, maar ook betere bereikbaarheid van de spoed en uitgebreidere en specialistischere zorg voor het dier.

Veel (maar lang niet alle) dierenartsen hebben een overzicht met de tarieven voor een consult en enkele veel voorkomende ingrepen op hun website staan. Het gaat om de gezondheid van je dier, dus het is geen kwestie van het simpelweg zoeken van de goedkoopste, maar zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Bedenk wel dat kosten sterk kunnen variëren op basis van onder meer de voorzieningen en mate van specialisatie. Een goed uitgeruste kliniek met specialistische zorg in huis kan dus duurder zijn, maar ook betere zorg leveren.

Gebruik de ervaringen van anderen

De website van de dierenarts is prettig, maar vertrouw er niet blind op. Vraag bijvoorbeeld hondenbaasjes die je op straat tegenkomt naar hun ervaringen met dierenartsen in de buurt, of maak gebruik van online reviews van anderen.

Google Maps-beoordelingen, review-websites als TrustPilot.com en KlantenVertellen.nl of reacties op Facebook kunnen je een idee geven van hoe tevreden andere huisdiereigenaren met de dierenarts zijn. Houd er echter wel rekening mee dat ontevreden klanten vaak mondiger zijn dan tevreden klanten. Tien positieve beoordelingen vertellen meer dan één enkele negatieve review!

Breng een bezoek

Dan de belangrijkste stap: breng mét je huisdier een bezoek aan de dierenarts. Pas dan kun je zelf ervaren hoe de praktijk eruit ziet, en hoe hij of zij met je dier omgaat.

Door ook vragen te stellen kun je bovendien een beeld krijgen van de behulpzaamheid en de kunde van de dierenarts. Daarmee wordt hopelijk het laatste beetje twijfel weggenomen, en heb je een fijne nieuwe dierenarts gevonden.

geverifieerdInhoud geverifieerd door
Ashley Paas, KNMvD
Ashley Paas, KNMvD

Ashley Paas is dierenarts en communicatiemedewerker bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Website | LinkedIn
Welk huisdier wil je verzekeren?