Alles over het chippen van je hond

In Nederland is het al sinds 2013 verplicht om je hond te laten chippen. Met een identificatiechip, die met behulp van een injectienaald onder de huid (meestal in de schouder) wordt geplaatst, kan de eigenaar van een hond altijd worden achterhaald.

Alles over het chippen van je hond
< Alle artikelen

Wat is chippen en waarom is dat verplicht?

Onder meer om misstanden bij hondenfokkers te voorkomen, is het chippen van honden in Nederland al in 2013 verplicht gesteld. Door alle honden te registreren, kan de overheid gerichter optreden bij misstanden bij fokkers of handelaren. Ook kan de eigenaar van een hond eenvoudiger worden achterhaald als deze gechipt is.

Kort na de geboorte of verhuizing naar Nederland wordt een minuscule chip onder de huid van een hond geplaatst. Dit gebeurt met een soort injectienaald en wordt gedaan door een dierenarts of specialist. Het chipnummer wordt vervolgens geregistreerd in een database en gekoppeld aan de eigenaar. Die is er vervolgens verantwoordelijk voor dat de informatie in de database up-to-date blijft.

Wanneer moet een hond worden gechipt?

Alle nieuwe pups moeten binnen zeven weken na hun geboorte worden gechipt en in het bezit zijn van een EU-Dierenpaspoort. Honden die vanuit het buitenland worden geïmporteerd, moeten binnen twee weken aan deze verplichting voldoen.

Ook is het verplicht om je hond te registreren. Dat kan bij meerdere, door de RVO aangewezen portalen. Deze portalen mogen zelf hun prijs voor registratie bepalen, aan de hand van welke diensten zij aanbieden. Vooraf vergelijken kan dus lonend zijn, al is registratie meestal inbegrepen bij het chippen bij een dierenarts.

Wat als mijn hond niet gechipt is?

Als je hond niet gechipt is, kun je geen declaraties indienen bij je hondenverzekering. Verzekeraars stellen het namelijk verplicht dat hond gechipt en geregistreerd is. Je kunt een ongechipte hond wel verzekeren, maar moet er dan voor zorgen dat je viervoeter bij het eerste dierenartsconsult een chip krijgt.

Daarnaast kun je ook een (verrassend hoge) boete krijgen voor het niet chippen van je hond. Dat is namelijk strafbaar en je kunt een geldboete krijgen die kan oplopen tot €19.500. In de praktijk wordt dat vrijwel nooit opgelegd - de hoogte van deze boete is vooral bedoeld om malafide handelaren en fokkers af te schrikken.

Verder geldt de chipverplichting niet alleen in Nederland, maar in de hele EU en veel andere landen. Een ongechipte hond mag dus ook niet mee op reis naar het buitenland.

Wat kost het chippen van een hond?

Het plaatsen van een chip bij een hond kost meestal tussen de €15 en €50,-. Dit is inclusief de chip zelf, het plaatsen van de chip en registratie. Dit zijn eenmalige kosten, er is dus geen vervanging of een registratie-abonnement noodzakelijk.

Vergoed mijn verzekering het plaatsen van een chip?

Niet bij alle verzekeraars kun je een declaratie indienen voor het plaatsen van een chip. Bij PetSecur, InShared, Univé en Dierenverzekering.nl moet je de kosten van de chip en het plaatsen daarvan zelf betalen.

Is jouw hond verzekerd bij Figo of OHRA? Dan kun je de factuur van de dierenarts wél declareren. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars een eigen risico en/of eigen bijdrage per declaratie hanteren, waardoor je mogelijk niet alle kosten vergoed krijgt.

Welk huisdier wil je verzekeren?