Is een konijn verzekeren verstandig?

Een hond of een kat verzekeren, dat hoor je vaker. Maar een konijn? Zeker, ook dat kan. Maar voor je een konijnenverzekering afsluit, is het wel fijn om te weten waar je die kleine pluizenbol precies voor verzekert. En of zo’n verzekering voordeliger is dan de rekening zelf betalen. Lees snel verder om dat te ontdekken.

Is een konijn verzekeren verstandig?
< Alle artikelen

Waarom zou je je konijn verzekeren?

Omdat jouw konijn net zo belangrijk voor je is als een hond of kat voor iemand anders. En ook konijnen kunnen ziek worden of zich verwonden. Dan wil je er waarschijnlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat het beestje waar je elke dag voor zorgt weer beter wordt. Met een konijnenverzekering kun je hoge kosten voor de dierenarts voorkomen.

Die kosten kunnen vaak hoog oplopen, omdat het lastig is in te schatten wanneer een konijn zich niet goed voelt. Anders dan bij een hond, kan een konijn zich niet goed uiten. Heeft het pijn of is het ziek? Dan merk je dat soms pas laat, bijvoorbeeld doordat het stopt met eten. En dan komen die kosten voor een operatie of medicijnen ineens heel onverwacht.

De vergoeding van een konijnenverzekering

Om die onverwachte kosten te voorkomen wil je dus een konijnenverzekering. Maar wat krijg je dan precies vergoed? Dat hangt helemaal af van de verzekering die je afsluit. Je kunt namelijk zelf bepalen welke dekking je precies wilt voor je konijn, oftewel: hoeveel je verzekert. Zo kies je bijvoorbeeld:

  • hoeveel je per jaar maximaal uitbetaald krijgt van je konijnenverzekering
  • hoeveel procent van de rekening per keer betaald wordt
  • hoeveel eigen risico je betaalt

Je kunt de verzekering voor je konijn daarnaast verder uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Voor zijn of haar gebit. Of voor als je regelmatig met je konijn op reis gaat. Het is wat dat betreft net als bij jouw eigen zorgverzekering.

Van vaccinatie tot crematie

Voor je de dekking kiest, is het daarnaast handig om te weten wat er precies verzekerd is. En dat is best veel. Denk bijvoorbeeld aan preventieve zorg zoals vaccinaties, gezondheidscontroles en het plaatsen van een chip. Maar ook een afspraak bij de dierenarts, operaties, acupunctuur en homeopathie. Daarnaast krijg je een vergoeding voor euthanasie en een crematie.

Je krijgt zelfs een vergoeding voor pensionkosten als jij zelf in het ziekenhuis ligt en er niemand is om voor je konijn te zorgen. Best een fijne gedachte.

De kosten van een konijnenverzekering

Hoeveel je precies betaalt voor een verzekering voor je konijn is lastig te zeggen, omdat dit afhankelijk is van verschillende dingen:

  • welke dekking je hebt gekozen
  • welke aanvullende verzekeringen je kiest
  • of je een raskonijn of een kruising hebt
  • hoe oud je konijn is
  • je woonplaats

Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt, van ongeveer acht euro tot veertig euro per maand. Omdat in Nederland maar één aanbieder is (Figo), is een konijnenverzekering vergelijken gemakkelijk. Tip: je krijgt een paar procent korting als je de premie voor de verzekering per jaar betaalt, in plaats van per maand. Dat scheelt toch weer!

Is je konijn verzekeren verstandig?

Terug naar de eerste vraag: is het verstandig om je konijn te verzekeren? Ook dat is eigenlijk net als bij jouw eigen zorgverzekering: je weet het niet. Misschien heeft jouw konijn om de haverklap iets waarvoor je bij de dierenarts zit. Of misschien krijgt hij zijn hele leven niets.

Of een konijn verzekeren verstandig is, hangt dus vooral af van jouw eigen gevoel en portemonnee. Wil je de zekerheid dat je altijd kunt aankloppen bij een dierenarts zonder dat je daarvoor onverwacht hoge kosten betaalt? Dan is een konijnenverzekering fijn. Kun je maandelijks een bedrag sparen? Dan kun je dit ook opzij zetten om onverwachte kosten mee op te vangen.

Voor je een keuze maakt: begin eens met een konijnenverzekering te vergelijken. Zo kun je precies uitrekenen wat je per maand betaalt voor die kleine pluizenbol.

Welk huisdier wil je verzekeren?