Wat heb je nodig als je een konijn neemt?

Als je een konijn als huisdier wilt nemen, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet aanschaffen voordat je zo’n pluizig beestje in huis haalt. Op die manier blijft je konijn vrolijk en gezond, en kunnen jullie extra lang van elkaar genieten.

Wat heb je nodig als je een konijn neemt?
< Alle artikelen

Een konijn hoort nooit alleen

Konijnen zijn sociale dieren, die in de natuur in kolonies leven. Houd daarom nooit één konijn, maar zorg dat er altijd minimaal twee (of liever drie of meer) konijnen samen zijn. Een konijn dat alleen leeft kan probleemgedrag gaan vertonen, ziek worden en soms zelfs wegkwijnen en vroeg sterven. Minimaal één soortgenootje in de buurt is voor een konijn dus letterlijk een levensbehoefte.

Het beste koppel je een gecastreerd mannetje (ram) aan een of meerdere vrouwtjes (voedsters). Laat je hierbij helpen door mensen met ervaring, want het koppelen van konijnen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Konijnen zijn heel sociaal, maar ze zijn ook heel kritisch bij het kiezen van het perfecte maatje.

Essentiële dingen om aan te schaffen

Wie overweegt om konijnen te nemen, moet een veilige omgeving kunnen bieden. Dat zorgt voor zo min mogelijk stress, en dus voor gezondere dieren.

Je hebt in ieder geval een geschikt konijnenverblijf nodig:

 • Een geschikt konijnenhok is overdekt, staat op een beschutte plek, is ruim genoeg om te kunnen zitten en languit te kunnen liggen, en heeft bij voorkeur meerdere ingangen.
 • De bodem van een konijnenhok is dicht (dus geen gaas of tralies) en bedekt met houtvezels, vlasstrooisel, katoen, hennep of een andere comfortabele bodembedekking, die regelmatig ververst wordt.
 • Naast een hok als nachtverblijf, hebben konijnen ook een ruime konijnenren nodig voor lichaamsbeweging. Rennen, graven en spelen doen ze graag in een omheind stuk tuin van minimaal vier vierkante meter. Zorg wel dat je konijnen niet kunnen ontsnappen, door bijvoorbeeld tegels in te graven.

 

Konijnen hebben doorlopend meerdere soorten voeding nodig, want de darmen van een konijn moeten continu actief zijn. Wat je in ieder geval nodig hebt:

 • Zorg dat je konijnen altijd voldoende vers hooi heeft. Daar gaan ze graag op liggen, maar ze eten er ook doorlopend van. Zo houden konijnen het gebit goed in vorm.
 • Daarnaast hebben konijnen ook altijd droogvoer nodig. Kies bij voorkeur voor konijnenvoer in palletvorm. Zo voorkom je dat een konijn alleen het lekkers uit de voeding pikt en daardoor niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Geef bovendien dagelijks verse groenten. Konijnen zijn onder meer dol op sla, andijvie, witlof en komkommer, maar probeer hierin te variëren. De meeste koolsoorten en peulvruchten zijn ongeschikt voor konijnen.
 • Zorg uiteraard ook voor een drinkflesje of waterbak met continu voldoende vers, schoon drinkwater. Let er wel op dat dit in de winter niet kan bevriezen. Kies dan voor een waterbakje met een speciaal verwarmingselement.

 

Naast een goed verblijf en dito voeding, hebben konijnen ook afleiding en verzorging nodig:

 • Zorg ervoor dat je verschillende soorten speelgoed hebt om je konijnen bezig te houden. Net als honden of katten vinden ook konijnen het namelijk erg leuk om te spelen!
 • Konijnen hebben een natuurlijke knaagbehoefte. Schaf producten aan waar ze veilig aan kunnen knagen, om te voorkomen dat ze aan het konijnenhok of de tralies beginnen.
 • Net als alle andere huisdieren zijn ook konijnen vatbaar voor vlooien, teken en andere parasieten. Het is daarom belangrijk om preventieve middelen in huis te hebben, waarmee je je konijnen gezond houdt.
 • De meeste konijnen hebben weinig vacht- en nagelverzorging nodig. Met de juiste voorzieningen slijten tanden en nagels vanzelf. Af en toe kammen tijdens de ruiperiode is vaak voldoende.

Wat heb je nog meer nodig als je konijnen neemt?

Als je konijnen neemt, is het niet alleen nodig om spullen aan te schaffen. Er zijn namelijk ook andere zaken waar je je konijnen in moet kunnen voorzien.

 • Konijnen kunnen 6 tot soms wel 14 jaar oud Houd er dus rekening mee dat je gedurende een langere periode huisvesting moeten kunnen bieden!
 • Tijdens die langere periode moet je ook doorlopend goede zorg kunnen geven. Dat begint met de juiste voeding en preventieve zorg, maar houd ook de algehele gezondheid van je dieren goed in de gaten. Bezoek bij twijfel altijd een dierenarts. Maak je je zorgen over de kosten? Zet dan periodiek geld opzij, of overweeg een konijnenverzekering.
 • Tenslotte is ook een veilige omgeving belangrijk, zowel binnen als buiten. Konijnen zien er schattig en lief uit, maar zijn absoluut geen knuffeldieren of kinderspeelgoed. Aaien en wat aandacht vinden ze prettig, maar drukte of regelmatig opgepakt worden zorgt voor stress.
geverifieerdInhoud geverifieerd door
Sophia-Vereeniging
Sophia-Vereeniging

De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren zet zich sinds 1867 in voor de verbetering van het welzijn van huisdieren in Nederland.

Website
Welk huisdier wil je verzekeren?