Wat als je hond of kat vermist is?

Komt je loslopende hond niet meer terug als je hem roept, of heeft je kat zich al een paar dagen niet meer bij je achterdeur laten zien? Als je huisdier vermist is, wil je er alles aan doen om hem of haar zo snel mogelijk te vinden. Met deze tips maak je de vindkans zo groot mogelijk.

Wat als je hond of kat vermist is?
< Alle artikelen

Tips om je huisdier terug te vinden

Heb je in en om het huis werkelijk alles afgezocht, maar kun je je huisdier nergens vinden? Met deze zoektips breng je structuur aan in je zoektocht, waarmee je de kans op terugvinden zo veel mogelijk vergroot.

  1. Neem contact op met je eigen dierenarts en met dierenartspraktijken in de omgeving. Geef een omschrijving en het chipnummer door (als je dier gechipt is), in combinatie met je contactgegevens. Zo kan de dierenarts contact opnemen als je huisdier op een later moment wordt binnengebracht.
  2. Kijk of jouw vermiste dier voorkomt in de databases met gevonden dieren van Amivedi en de Dierenbescherming. Beperk je daarbij niet tot je eigen regio, maar kijk bij de gevonden dieren uit het hele land.
  3. Informeer ook bij de lokale asiels en de regionale dierenambulance.
  4. Maak melding bij Amivedi, een stichting die zich met hulp van meer dan 100 vrijwilligers inzet voor vermiste huisdieren.
  5. Woon je in de grensregio? In Duitsland kun je terecht bij TASSO en in België bij VermisteKatten.be of Binnenbeest.
  6. Vraag aan buurtgenoten of zij je hond of kat hebben gezien en geef aan zo veel mogelijk mensen in de buurt door dat je huisdier vermist is.
  7. Maak ook melding van de vermissing op social media, met daarbij de vraag of anderen jouw oproep en een foto van je huisdier willen delen.
  8. Maak een flyer of poster, bijvoorbeeld met de handige poster-maker van Amivedi. Verspreid deze in de buurt en hang de poster bijvoorbeeld op bij de supermarkt, dierenarts, bushalte en andere drukke plekken in de omgeving. Ook een hondenuitlaatveldje is een geschikte plek. Let wel op dat je je aan de lokale regelgeving houdt, want je mag niet zomaar overal posters ophangen.
  9. Zoek nogmaals goed in de buurt, ook op plekken waar je eerder al geweest bent. Dieren keren vaak terug naar bekende plekken. Dat kunnen ook schuren, garages of bergingen zijn.
  10. Geef de moed niet op! Soms komt een vermist huisdier pas na weken, of zelfs maanden weer tevoorschijn.

 

Kan je huisdierenverzekering helpen?

Wat veel verzekerde huisdiereigenaren niet in de gaten hebben, is dat de dierenverzekering hulp kan bieden bij het zoeken naar je weggelopen hond of kat.

Zo stellen Figo en PetSecur een bedrag beschikbaar dat je kunt besteden aan het maken en verspreiden van vermissingsadvertenties. Ook kun je het ‘budget bij vermissing’ gebruiken voor (lokale) advertenties op social media en/of huis-aan-huisbladen, maar niet voor het uitloven voor een vindersbeloning.

Is je huisdier weer terecht?

Vergeet de thuiskomst dan niet door te geven aan alle personen en organisaties waar je je dier als vermist hebt opgegeven! Dan weten zij dat je hond of kat terecht is, en dat er niet meer naar jouw dier uitgekeken hoeft te worden.

Ruim uiteraard ook alle flyers en eventuele posters op, zodat de buurt netjes en schoon blijft!

geverifieerdInhoud geverifieerd door
Amivedi
Amivedi

Vrijwilligersorganisatie Stichting Amivedi zet zich sinds 1933 in voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland.

Website | LinkedIn
Welk huisdier wil je verzekeren?