Steeds minder dierenwinkels in Nederland

Het aantal dierenspeciaalzaken in Nederland loopt steeds verder terug. De afgelopen tien jaar is het aantal dierenwinkels met bijna 20% afgenomen. De provincie Flevoland telt naar verhouding de minste gespecialiseerde winkels voor honden, katten en andere huisdieren.

Steeds minder dierenwinkels in Nederland
< Alle artikelen

Aantal dierenspeciaalzaken met 20% afgenomen

Het aantal gespecialiseerde dierenwinkels in ons land daalt al jaren, op een korte opleving na corona na. Uit analyse van cijfers van de Kamer van Koophandel en het CBS door Huisdierenverzekeringen.nl, blijkt dat er in 2010 nog ongeveer 1.900 dierenspeciaalzaken waren.

Inmiddels zijn daar nog slechts zo'n 1.400 van over. Door het recente faillissement van Dierspecialist zal dit naar verwachting nog verder afnemen. Mede door de opkomst van online dierenwinkels is het aantal fysieke dierenspeciaalzaken de afgelopen 10 jaar met 18% gedaald.

Dierenspeciaalzaken per provincie

Het aantal dierenspeciaalzaken verschilt sterk per provincie. In Zuid-Holland kom je het vaakst een dierenwinkel tegen in het straatbeeld, maar die provincie telt ook de meeste inwoners. Het aantal dierenwinkels afgezet tegen het aantal huishoudens geeft daarom een iets eerlijker beeld.

Hoewel zowel Flevoland en Zeeland beide tot de dunstbevolkte provincies van ons land behoren, telt Flevoland het laagste aantal dierenspeciaalzaken per 10.000 huishoudens en Zeeland juist het hoogste. 

Regionale cijfers

Ook binnen de provinciegrenzen zijn duidelijke verschillen. De COROP-regio Delfzijl en omgeving telde op 1 januari 2024 de minste dierenspeciaalzaken (7), terwijl volgens KvK-cijfers de meeste gespecialiseerde dierenwinkels in Groot-Rijnmond gevestigd zijn (117).

Welk huisdier wil je verzekeren?