Dekt een dierenverzekering gedragstherapie?

Heeft je hond straatvrees, of constant ruzie met andere honden? Vertikt je kat het om te luisteren en klimt ‘ie steevast in de gordijnen? Dan kan gedragstherapie uitkomst bieden. Maar of dat ook vergoed wordt door je dierenverzekering verschilt per situatie.

Dekt een dierenverzekering gedragstherapie?
< Alle artikelen

Therapie voor ongewenst gedrag

De opvoeding van een huisdier is heel belangrijk, maar in sommige gevallen lukt dat zelf niet goed. Als je hond of kat zich niet op een wenselijke manier gedraagt, kan dit erg vervelend zijn. Voor jou of je gezin, voor andere huisdieren in de omgeving, maar ook voor het dier zelf. Vaak heeft dit soort problematisch gedrag echter een achterliggende reden.

Gedragstherapie kan helpen bij het beheersen van probleemgedrag dat voortkomt uit angst, verlatingsangst, veranderingen in het huis, of traumatische ervaringen. Met behulp van een dierengedragstherapeut probeer je dit te begrijpen, en vervolgens af te leren. Zo kun je bijvoorbeeld een hond leren om alleen te blijven zonder te blaffen of dingen te vernielen, om een ​​kat te helpen zich veiliger te voelen in haar omgeving, of om agressie bij een konijn te verminderen.

Gedragstherapie kan echter vrij prijzig zijn, omdat dit vaak één-op-één is met een dierengedragstherapeut. Bovendien zijn er meerdere sessies nodig om een verandering in het gedrag te krijgen. Dan kan het prettig zijn als je tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen.

Wat vergoedt de dierenverzekering?

Gedragstherapie voor hond of kat wordt niet door iedere verzekeraar vergoed. Het wordt bovendien meestal alleen gedekt als je – naast de basismodule – ook een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

  • De enige verzekeraar die gedragstherapie via het standaardpakket vergoedt is Figo. Per indicatie kun je maximaal 3 sessies van 1,5 uur declareren.
  • Bij OHRA heb je de aanvullende module Aanvullend én de aanvullende module Sterilisatie/ Castratie nodig. Je krijgt dan maximaal €150, €200 of €250 (afhankelijk van de gekozen dekking) per verzekeringsjaar vergoed.
  • Bij Inshared kun je gedragstherapie vergoed krijgen via de aanvullende optie ‘Extra dekking’. Er geldt een maximale uitkering van €250 per kalenderjaar.

In alle gevallen worden de kosten alleen vergoed na een doorverwijzing van de dierenarts. Ook kun je alleen rekeningen van gecertificeerde en/of goedgekeurde gedragstherapeuten declareren. Een aansluiting bij het Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen (SPPD) is meestal noodzakelijk.

Alle andere dierenverzekeraars bieden geen vergoeding voor gedragstherapie via een standaardpakket of in een aanvullende module.

 

Welk huisdier wil je verzekeren?