Dekt een dierenverzekering dieetvoeding?

Heeft je hond speciale voeding nodig vanwege een allergie, of moet je kat voedingssupplementen gebruiken om op het juiste gewicht te blijven? Dan kan dat behoorlijk prijzig zijn, vooral als dat voor langere tijd of zelfs permanent nodig is. Of dat ook vergoed wordt door je dierenverzekering verschilt echter per situatie.

Dekt een dierenverzekering dieetvoeding?
< Alle artikelen

Dieetvoeding en voedingssupplementen

Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten dieetvoer, zowel voor honden als voor katten. Bij diverse aandoeningen kan een dierenarts speciale voeding adviseren of voorschrijven, variërend van voer dat op een allergie is afgestemd tot voeding ter voorkoming van blaasgruis. Ook bestaan er voedingsvarianten voor oudere dieren, of honden en katten met overgewicht.

Indien de huidige voeding passend is voor een hond of kat, maar hij of zij wel extra mineralen of vitaminen nodig heeft, kunnen voedingssupplementen worden gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld tijdelijk na ziekte of een operatie, maar ook gedurende een langere periode bij zwakkere of oudere dieren.

Wat vergoedt de dierenverzekering?

Speciale voeding voor hond of kat worden alleen in uitzonderlijke gevallen door de huisdierenverzekeraar vergoed. Adviezen of voorschriften van de dierenarts is, bijvoorbeeld in geval van medische noodzaak, zijn daarbij niet van invloed.

  • Dieetvoeding, voedingssupplementen of vitaminen worden niet vergoed - door geen enkele huisdierenverzekeraar, ook niet bij een medische indicatie.
  • Dwang- of sondevoeding, bijvoorbeeld na een operatie, wordt door de meeste verzekeraars daarentegen wel vergoed. De exacte vergoeding hangt hierbij af van het gekozen pakket en van de verzekeraar waar de dierenverzekering is afgesloten.

Verzekeraars vergoeden geen dieetvoeding en voedingssupplementen, omdat de premie van een hondenverzekering of kattenverzekering anders bijna niet te betalen zou zijn. Speciale voeding kan vrij prijzig zijn en wordt meestal langere tijd (soms het hele leven) gebruikt. Deze kosten zouden anders allemaal in de maandpremie moeten worden doorberekend.

Welk huisdier wil je verzekeren?