Alles over een gebitsbehandeling bij een hond of kat

Het gebit is voor dieren net zo belangrijk als voor mensen. Ook voor dieren geldt namelijk dat problemen aan het gebit kunnen leiden tot allerlei andere ziektes en aandoeningen. Het is daarom verstandig om het gebit van je hond of kat regelmatig te laten controleren, reinigen en zo nodig te behandelen.

Alles over een gebitsbehandeling bij een hond of kat
< Alle artikelen

Hoe gaat een gebitscontrole bij een hond of kat?

Tijdens de jaarlijkse controle van je hond of kat bij de dierenarts wordt ook het gebit bekeken. Vooral katten laten het namelijk niet merken als ze pijn hebben. Door die jaarlijkse controle kunnen eventuele gebitsproblemen snel ontdekt worden. De dierenarts kijkt hoe het gebit van je hond of kat eruit ziet, of er tandsteen of tandplak aanwezig is. En bijvoorbeeld of aanraking geen pijnreactie uitlokt.

Als er een gebitsbehandeling nodig is

Een gebitsbehandeling begint met het ontsmetten van het gebit door te spoelen met een vloeistof. Daarna wordt het gebit goed bekeken en worden eventueel röntgenfoto’s gemaakt. De daadwerkelijke behandeling bestaat uit een aantal stappen:

 • Tandsteen en tandplak verwijderen
 • Het tandvlees controleren en schoonmaken
 • Het gebit controleren op losse, afgebroken of beschadigde tanden
 • Eventueel tanden of kiezen trekken en daarna het tandvlees hechten
 • Eventueel een wortelkanaalbehandeling
 • Tanden polijsten om ze weer glad te maken

Tijdens de gebitsbehandeling ligt je hond of kat op een verwarmde mat en onder dekens, om goed warm te blijven. Als de dierenarts klaar is, gaat je huisdier naar de uitslaapkamer om rustig wakker te worden. 

Hond of kat onder narcose

Een gebitsbehandeling bij een hond of kat gebeurt altijd onder narcose. De apparaten die gebruikt worden bij een gebitsbehandeling maken lawaai en daar kan een dier van schrikken. Daarnaast kan de dierenarts zonder narcose niet goed bij de achterste tanden en die zijn juist vaak het meest aangetast. Tijdens de narcose krijgt je huisdier zuurstof door een soort buisje dat in de luchtpijp wordt gebracht. 

Goed om te weten: voor jouw hond of kat onder narcose gaat, wordt een bloedonderzoek gedaan om te bepalen of de gezondheid van het dier wel goed genoeg is. Denk bijvoorbeeld aan de conditie van de nier, lever en het hart. Dit is belangrijk, want deze organen zijn nodig om de narcose weer af te breken.

Hoe lang duurt een gebitsbehandeling?

Dat ligt eraan wat er precies moet gebeuren. Meestal breng je je huisdier ‘s ochtends naar de dierenarts en kun je hem of haar in de middag weer ophalen. Ongeveer een week na de gebitsbehandeling kom je weer op controle. De dierenarts verwijdert dan eventuele hechtingen en bekijkt of de wond goed geneest.

Hoe vaak laat je een gebitsbehandeling doen?

Dat ligt eraan hoe vaak jouw hond of kat iets heeft aan het gebit. Sommige dieren zijn daar, net als mensen, gevoeliger voor. Het is in ieder geval verstandig om jaarlijks een gebitscontrole te laten doen. Heb je nou zo’n kat of hond met gevoelige tanden? Dan wordt in overleg met de dierenarts soms besloten om een halfjaarlijkse controle te doen.

Kosten gebitsbehandeling voor je hond of kat

Ook voor de kosten van een gebitsbehandeling voor je hond of kat geldt dat dit afhangt van wat er moet gebeuren. Je betaalt altijd voor de eerste afspraak, het bloedonderzoek voor de narcose en de gebitsreiniging. Dit kost in veel gevallen tussen de 150 en 300 euro.

Voor het maken van röntgenfoto’s, het trekken van tanden en pijnstilling betaal je extra. Moeten er meerdere tanden getrokken worden? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel 1.000 euro. De dierenarts geeft je voor de gebitsbehandeling een inschatting van de kosten.

Vergoeding voor een gebitsbehandeling door je verzekering

Gebitsbehandelingen worden niet standaard vergoed via een dierenverzekering. Net als bij je eigen zorgverzekering, kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten voor tandzorg. In de meeste gevallen kost dat enkele euro's per maand extra, al is dat wel sterk afhankelijk van het type dier (hond of kat) en het ras. Sommige hondenrassen zijn bijvoorbeeld meer vatbaar voor tandproblemen dan anderen.

Het afsluiten van een aanvullende tandverzekering is bij alle dierenverzekeraars mogelijk, maar de maximale vergoeding verschilt wel per verzekeraar:

 • Zowel Figo als Univé vergoedt maximaal €500 per verzekeringsjaar.
 • Wie verzekerd is bij PetSecur kan tot €275 per verzekeringsjaar vergoed krijgen. Daarbij is wel een extra eigen risico van €50 van toepassing.
 • InShared hanteert een maximumvergoeding van €250 per verzekeringsjaar.
 • Binnen de aanvullende tandverzekering van Dierenverzekering.nl wordt maximaal €200 per jaar vergoed.
 • Bij OHRA is geen maximale vergoeding per jaar, maar per ingreep van toepassing. Deze varieert van €50 tot €250 per behandeling en is bovendien afhankelijk van het gekozen pakket.

Verder kunnen ook de voorwaarden en de dekking verschillen per verzekeraar. Soms is bijvoorbeeld een dierenartsverklaring noodzakelijk. Vergelijk dit daarom goed voordat je een verzekering afsluit, maar lees de voorwaarden ook nog even goed door voordat je een behandeling laat plaatsvinden.

Wat als je het gebit van je hond of kat niet laat behandelen?

Als je hond of kat een uitgebreide gebitsbehandeling nodig heeft, kan het dus gebeuren dat je niet de volledige behandeling vergoed krijgt. Misschien twijfel je dan of je de behandeling überhaupt laat uitvoeren. Toch kun je dit beter wel doen. Een slecht gebit kan namelijk leiden tot heel veel andere gezondheidsklachten. Inclusief pijn bij je dier, en bijbehorende kosten voor jou.

Welk huisdier wil je verzekeren?