Dekt een dierenverzekering ontvlooi- of anti-tekenmiddelen?

Je bent een dierenliefhebber, maar sommige beesten wil je niet in huis hebben. Vlooien en teken bijvoorbeeld. Toch zijn juist deze beestjes dol op de vacht van jouw huisdier. Ontvlooi- of anti-tekenmiddelen zijn dan ook geen overbodige luxe. Krijg je daarvoor een vergoeding van je dierenverzekering?

Dekt een dierenverzekering ontvlooi- of anti-tekenmiddelen?
< Alle artikelen

Wat doen vlooien en teken?

Begint het je spontaan te jeuken bij het lezen van die zin? Logisch, want dat is precies wat ze doen. Vlooien en teken kunnen een infectie of ontsteking veroorzaken en dat jeukt. Daarnaast kan het roodheid, bultjes en schilfers veroorzaken.

Nou is dit allemaal nog vrij onschuldig, maar een vlooien- of tekeninfectie kan ook serieuze gevolgen hebben. Zo kunnen vlooien bij jonge dieren bloedarmoede veroorzaken of kan jouw dier een allergie voor vlooien ontwikkelen. Teken kunnen op hun beurt de ziekte van Lyme meedragen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast kunnen vlooien en teken andere virussen, bacteriën of parasieten met zich meedragen die jouw dier vervolgens weer ziek maken.

Vlooien en teken voorkomen

Goed, liever geen vlooien en teken in de buurt van jouw huisdier dus. Maar hoe voorkom je dat? Allereerst is het belangrijk om jouw hond, kat of konijn regelmatig te controleren op de aanwezigheid van ongedierte. Vlooien kun je opmerken doordat je dier veel begint te krabben en ontdek je door kleine zwarte korreltjes op de huid. Maar van de aanwezigheid van teken merk je meestal niets. Iedere dag en zeker na iedere wandeling in het bos even controleren dus. Teken zitten vaak achter de oren en in de oksels of liezen.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, kiezen veel mensen ervoor om hun huisdier preventief te beschermen tegen vlooien en teken. Er zijn verschillende ontvlooi- of anti-tekenmiddelen op de markt. Je kunt je huisdier bijvoorbeeld een vlooienband omdoen, tabletten geven of een spray gebruiken.

Dekt een dierenverzekering ontvlooi- of anti-tekenmiddelen?

Aan deze preventieve middelen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Daarom is het fijn om te weten dat je soms een vergoeding kunt krijgen van je dierenverzekering voor ontvlooi- of anti-tekenmiddelen, al verschilt dit per verzekeraar. 

  • Wie verzekerd is bij Figo, kan gebruikmaken van een preventiebudget. Dit kan worden gebruikt voor de jaarlijkse vaccinaties, maar ook worden ingezet voor aanschaf van parasitaire preventiemiddelen. Het preventiebudget bedraagt maximaal 75 euro per jaar.
  • Ook Dierenverzekering.nl heeft een preventiebudget. Dit is echter alleen beschikbaar voor verzekerden in het Top-pakket en gelimiteerd tot 65 euro per jaar.
  • Via het aanvullende pakket 'Extra dekking' vergoedt InShared maximaal 100 euro per jaar aan preventieve zorgkosten.
  • PetSecur vergoedt antivlooi- en tekenmiddelen via het aanvullende verzekeringspakket 'Preventieve zorg'. Er wordt maximaal 60 euro per verzekeringsjaar vergoed.
  • Bij alle andere dierenverzekeraars worden anti-parasietenmiddelen niet vergoed, ook niet via een aanvullende verzekering. 
Let op!
Wordt je huisdier ziek door een infectie van een teek, vlooien of wormen? Dan wordt dit meestal niet vergoed door een dierenverzekering, omdat het met preventieve zorg vrij eenvoudig te voorkomen is.

Wat als mijn konijn, hond of kat een tekenbeet heeft? Of vlooien?

Je hebt het geprobeerd, maar ineens zie je jouw trouwe viervoeter toch flink krabben. Of ontdek je een teek. En nu? In het geval van vlooien kun je het dier wassen met een shampoo, anti-vlooientabletten geven of een spray gebruiken. Een teek verwijder je met een speciale tekentang. Check hierbij goed of er geen restje van de teek achterblijft in de huid. Houd het wondje en je huisdier hierna goed in de gaten.

Wat als mijn huisdier ziek wordt van vlooien of teken?

Neem dan direct contact op met de dierenarts. Het is sowieso verstandig om in je agenda - of ergens anders - te noteren wanneer je een teek hebt gevonden bij je dier. Wordt hij of zij in de weken daarna ziek? Dan kun je dit direct doorgeven aan de dierenarts.

Welk huisdier wil je verzekeren?