Dekt een dierenverzekering fysiotherapie?

Heeft je hond moeite met opstaan? Is het loopje van je kat meer een waggel? Of lijkt je paard kreupel na een blessure? Dierfysiotherapie kan hierbij helpen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Soms kun je echter een vergoeding krijgen van je dierenverzekering.

Dekt een dierenverzekering fysiotherapie?
< Alle artikelen

Waarom fysiotherapie voor dieren?

Dieren zijn bewegelijke wezens. Het is dan ook belangrijk dat ze die bewegingen goed kunnen blijven doen, zonder pijn of beperkingen. Dierfysiotherapie kan hierbij helpen. Eigenlijk werkt het net zo als bij mensen. De fysiotherapeut let op de houding van het dier en hoe hij of zij beweegt. Ook kan dierfysiotherapie helpen bij sneller herstel na een blessure. Bijvoorbeeld door massages of bewegingstherapie.

Paarden, honden en katten, maar ook knaagdieren kunnen aankloppen bij de dierfysiotherapeut. Deze kan bijvoorbeeld helpen bij:

  • stijfheid
  • opbouwen van spierkracht
  • peesblessures
  • kreupelheid
  • moeite met opstaan
  • moeilijk of waggelend lopen

Hoe werkt dierfysiotherapie precies?

Net als bij mensen, begint een behandeling met het stellen van een diagnose. Eerst doet de fysiotherapeut lichamelijk onderzoek om te ontdekken wat het bewegingsniveau van jouw dier is en of zijn of haar houding goed is. Ook wordt gelet op een eventuele pijnreactie bij aanraking.

Na het onderzoek maakt de dierfysiotherapeut in overleg met jou een behandelplan. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit massages, verschillende oefeningen, hydrotherapie, dry needling of bepaalde tape.

Wat kost fysiotherapie voor dieren?

Wat je betaalt voor fysiotherapie is afhankelijk van veel factoren, bijvoorbeeld wat voor dier je hebt. Zo is fysiotherapie voor een paard duurder dan voor een kat of konijn. Ook zijn de kosten afhankelijk van de behandeling.

Voor een eerste intake voor een konijn, hond of kat betaal je tussen de 40 en 60 euro. Bij een paard is dit ongeveer 100 euro. Een behandeling met massage of bewegingstherapie kost tussen de 60 en 120 euro per keer. Soms wordt de prijs per behandeling lager als je een pakket koopt. Hydrotherapie en dry needling zijn per behandeling wat duurder. Tapen en laseren een stuk goedkoper.

Krijg ik een vergoeding voor fysiotherapie van mijn dierenverzekering?

Sommige dierenverzekeraars vergoeden fysiotherapie voor hond of kat standaard. Soms heb je echter een aanvullende verzekering nodig. 

  • Figo is de enige verzekeraar die fysiotherapie in alle basispakketten vergoedt.
  • Bij PetSecur is fysiotherapie automatisch inbegrepen bij de pakketten Standaard en Extra, maar niet bij Basis.
  • Is je dier verzekerd bij OHRA, InShared, Univé of Dierenverzekering.nl? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig om fysiotherapie vergoed te kunnen krijgen.

Je hebt een verwijzing van de dierenarts nodig om een vergoeding van je dierenverzekering te kunnen krijgen voor fysiotherapie. Krijg je deze niet? Dan kun je alsnog naar de dierfysiotherapeut. Je moet de rekening dan wel zelf betalen.

Welk huisdier wil je verzekeren?