Wat zijn de kosten van een dierenverzekering?

Kies je voor een dierenverzekering voor je huisdier dan moet je rekening houden met een vaste premie per maand. Hoe hoog deze dierenverzekering is, bepaal je helemaal zelf. Je kiest immers zelf een dierenverzekeraar die aan jouw wensen voldoet en die bij je budget past. De kosten van dit soort verzekeringen zijn wisselend waarbij je de keuze hebt uit lage premies en hoge premies. De premies zijn in ieder geval veel lager dan de kosten voor zorgverzekeringen voor mensen. Je betaalt normaal gesproken tussen de € 10 en € 40 per maand voor een huisdierenverzekering, maar bij oudere dieren van bepaalde rassen kan dit oplopen tot € 80.


Wat kost een hondenverzekering?

Een hondenverzekering is over het algemeen duurder dan een kattenverzekering; afhankelijk van het soort dekking dat je afneemt. Hierbij moet je weten dat de zorgkosten voor een hond in veel gevallen ook een stuk hoger liggen. De meeste mensen betalen maandelijks tussen de € 20 en € 40 voor een hondenverzekering, met of zonder extra dekkingen. Omdat je zelf een hondenverzekering kiest, is het per persoon verschillend hoeveel premie je moet betalen per maand. Ook wordt hierbij gekeken naar de leeftijd en soms het ras van de hond.

Bij een hondenverzekering geldt: des te duurder de verzekering des te meer er gedekt is. Heb je bijvoorbeeld een ras met bekende lichamelijke problemen of is er een andere reden waarom je een hoge dekking wil hebben? Kies dan voor het pakket met de hoogste dekking. Vaak zijn de maandelijkse bedragen die je hiervoor moet betalen in verhouding alsnog veel lager dan de kosten van een hoge dierenartsrekening. Houd er rekening mee dat veel verzekeraars een verouderingstoeslag rekenen. Dat betekent dat je ieder jaar naarmate je hond ouder wordt wat meer moet betalen voor de verzekering.

Wat kost een kattenverzekering?

Wil je je kat laten verzekeren dan heb je net als bij hondenverzekeringen de keuze uit meerdere soorten verzekeringen. Waar je bij de ene verzekeraar alleen kunt kiezen uit een basispakket met een scherpe premie heb je bij andere aanbieders de mogelijkheid om voor een verzekering met een hogere dekking te gaan. Gemiddeld kost een kattenverzekering tussen de € 10 en € 30 per maand, afhankelijk van het pakket en de dekking die je neemt. Er is geen vast bedrag te noemen, omdat de premie per kat verschillend is. De hoogte van de premie wordt daarbij bepaald door het ras en de leeftijd van de kat.

Zo is een kitten goedkoper om te verzekeren dan een volwassen kat. Logischerwijs wordt een kattenverzekering duurder wanneer je kiest voor een pakket met een hogere dekking. Voor de meeste katteneigenaren is een basisverzekering tussen de € 10 en € 15 per maand prima. Weet je vooraf al dat je voor een raskat gaat waarbij bepaalde problemen bekend zijn? Kijk dan eens wat een verzekeraar aanbiedt voor dat ras. Grote kans dat je met zo'n kat het beste een dierenverzekering kan nemen met een hogere premie en automatisch een hogere dekking.

Waarom zijn sommige rassen duurder om te verzekeren dan anderen?

Sommige rassen honden en katten zijn duurder om te verzekeren dan andere rassen. Dat komt omdat er rassen zijn die meer risico hebben op bepaalde lichamelijke aandoeningen of ziekten. Neem bijvoorbeeld een grote Duitse Herder. Dit soort honden hebben door hun grootte en gewicht meer kans op gewrichtsproblemen dan een kleine Chihuahua. Ook Labrador Retrievers hebben sneller te maken met dergelijke problemen dan andere rassen omdat ze veel aanleg hebben voor overgewicht.

Bij katten zijn er ook bepaalde rassen die sneller ziek worden dan andere rassen. Denk alleen al aan de naakte Sphinx-katten die vaker met huidproblemen worstelen door een gebrek aan vacht. Zo is de populaire Britse Korthaar daarnaast vatbaarder voor nierproblemen dan andere katten. Kortom: de reden dat sommige rassen duurder zijn dan andere rassen is omdat de kans op ziektekosten bij het ene ras hoger is dan bij het andere ras. De verzekeraar vraagt daarom meer premie.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Welk huisdier wil je verzekeren?