Wat vergoedt of dekt een dierenverzekering?

Het afsluiten van een dierenverzekering wordt aangeraden wanneer je over een jong huisdier beschikt. Hierbij betaal je op maandelijkse basis een vastgesteld bedrag waarvoor je voor een bepaald maximum bedrag aan zorgkosten verzekerd bent. Per verzekeraar verschilt de inhoud van zo'n verzekering. Daarom is het wel zo handig om vooraf dat je een verzekering afneemt te weten welke kosten er gedekt worden met een dierenverzekering.


Verschillende soorten pakketten bij dierenverzekeringen

Een dierenverzekering kun je het beste zien als een soort zorgverzekering voor je hond of kat. Daarbij is er altijd sprake van een basisverzekering die kan worden uitgebreid met extra dekkingen naar keuze. Naast de basisverzekering heb je bij veel verzekeraars de keuze voor een verzekering met een hogere premie én een hogere dekking. Je kiest altijd zelf wat je denkt dat nodig is voor je huisdier. Onder iedere dierenverzekering valt in ieder geval (een deel van) een vergoeding van de volgende zaken:

  • Consult door een dierenarts
  • Onderzoek en eventuele behandeling
  • Operaties
  • Geneesmiddelen

Wat de exacte dekking van de dierenverzekering is die je kiest, hangt af van de verzekeraar waar je voor gaat. Daarom is het belangrijk om te beginnen met dierenverzekeringen vergelijken zodat je precies weet waar je voor jouw wensen aan het juiste adres bent. Op die wijze krijg je ook direct een inkijkje in de totale kosten voor jouw wensen.

Wordt een sterilisatie of castratie vergoed?

Wil je je hond of kat laten steriliseren of castreren dan is het nodig om extra goed te letten op welke dierenverzekering je neemt. Bij de meeste dierenverzekeringen valt sterilisatie of castratie namelijk niet onder de standaard dekking in de basisverzekering. Er zijn een paar verzekeraars die een gedeelte van de kosten vergoeden. Zo biedt PetSecur 50% dekking voor castratie en sterilisatie in de basisverzekering en heeft Hema een dekking van 85% van de kosten. Wil je zeker weten dat sterilisatie of castratie wordt vergoed? Ga dan op zoek naar een passende dierenverzekering waarbij dat het geval is of kies voor een aanvullende dekking voor deze kosten.

Zijn inentingen gedekt?

Honden en katten hebben jaarlijks vaccinaties nodig om gezond te blijven. Katten worden bijvoorbeeld ingeënt tegen de niesziekte en kattenziekte en honden hebben onder andere een prikje nodig tegen hondsdolheid en kennelhoest. Voor katten betaal je hier rond de € 50 per jaar voor en voor honden tussen de € 50 en € 75 op jaarbasis. Bij de meeste verzekeraars zitten deze kosten niet inbegrepen bij de standaard verzekering. Wil je dat wel? De Top 80 verzekering van Dierenverzekering.nl biedt 80% dekking bij vaccinaties. Je moet wel weten dat deze premie hoger ligt dan de standaard of de plusdekking. Bij de meeste andere verzekeraars kun je een extra dekking afnemen waarmee inentingen gedekt zijn.

Worden ontwormen, luizen en teken vergoed?

Ieder huisdier kan te maken krijgen met wormen, luizen en teken, voornamelijk honden en katten die naar buiten gaan. Daarom is het verstandig om je huisdier eens in de zoveel tijd te ontwormen en preventieve zorg uit te oefenen om luizen en teken te voorkomen. Deze kleine maar vervelende beestjes kunnen namelijk voor veel gezondheidsproblemen zorgen. De kosten voor dergelijke zorg zitten bijna nooit inbegrepen bij een standaard huisdierenverzekering. Een van de enige verzekeraars waar dat wel deels het geval is, is Dierenverzekering.nl. Bij de basisverzekering van deze aanbieder is preventieve zorg tot € 65 per jaar gedekt. Bij andere verzekeraars kun je extra dekkingen afnemen die de kosten van dergelijke preventieve zorg dekken. Kijk daar dus goed naar in je zoektocht naar een passende dierenverzekering voor je huisdier.

Is euthanasie gedekt?

Tot slot is er nog een onderdeel waar veel mensen meer over willen weten wanneer ze een huisdierenverzekering afsluiten: euthanasie. Bij de meeste dierenverzekeraars krijg je een deel van de kosten voor medische euthanasie vergoed. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van je verzekering en verzekeraar. Petplan vergoedt bijvoorbeeld in al hun drie verzekeringen 80% van de kosten voor euthanasie. Ook OHRA heeft een dekking van 80%. Bij PetSecur wordt de dekking hoger naarmate het pakket duurder wordt, wat ook geldt voor de verzekeringen van Dierenverzekering.nl. Het is afhankelijk van je eigen wensen hoe hoog je wilt dat de dekking van de kosten voor euthanasie is. Bij een groot deel van de huisdieren is er ooit sprake van euthanasie, waardoor je zeker weet dat je op een dag met dergelijke kosten te maken gaat hebben.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Welk huisdier wil je verzekeren?