Valt sterilisatie of castratie onder je huisdierenverzekering?

Kies je voor het steriliseren of castreren van je hond of kat dan zorg je ervoor dat je huisdier niet meer vruchtbaar is. In veel gevallen is dit wenselijk met het oog op bepaald dominant gedrag en in sommige gevallen is het medisch verantwoord om een dergelijke ingreep te laten doen. Net als bij andere zorg bij huisdieren brengt een castratie of sterilisatie kosten met zich mee.


Wordt sterilisatie of castratie gedekt?

Sterilisatie en castratie zijn ingrepen die vaak worden uitgevoerd. Niet alleen om zo ongewenste zwangerschappen te voorkomen, maar vooral om de kans te verkleinen op bepaalde tumoren, ziektes en ontstekingen. Wanneer je voor sterilisatie of castratie kiest, wordt je hond of kat geopereerd. Aan zo'n operatie zitten altijd hoge kosten verbonden; je moet rekening houden met € 200 tot € 300 voor honden en tussen de € 50 en € 150 voor katten en poezen. Daarbij is het ook nog eens afhankelijk van de dierenkliniek waar je het laat doen. De ene dierenarts heeft andere middelen en methoden dan de ander, waardoor de prijzen hoger of juist lager kunnen liggen.

Helaas zijn de meeste standaard dierenverzekeringen zonder dekking voor castratie of sterilisatie. Bij sommige aanbieders wordt er wel een deel gedekt wanneer je een duurdere verzekering met een hogere premie afneemt. Bij andere verzekeraars moet je een aparte dekking afsluiten waarbij (een deel van) de kosten van zo'n operatie worden vergoed. Door te beginnen met huisdierenverzekeringen vergelijken weet je binnen no time bij welke verzekeraar castratie en sterilisatie wel of niet binnen het verzekeringspakket valt. Ook zie je daar waar je een extra dekking af kunt nemen om alsnog (een deel van) de kosten vergoed te krijgen.

Welke verzekeraars bieden een vergoeding?

Wanneer je zeker weet dat je jouw huisdier wilt laten castreren of steriliseren dan is het aan te raden om voor een dierenverzekering te gaan waarbij deze kosten (deels) gedekt worden. Er is een aantal aanbieders in Nederland waar je hiervoor terecht kunt. Neem bijvoorbeeld de populaire dierenverzekeraar PetSecur waar je drie soorten dierenverzekeringen af kunt nemen. In het basispakket krijg je al 50% van de kosten voor castratie en sterilisatie vergoed. Neem je PetSecur Standaard dan is dat 70% van de gemaakte kosten. Bij het PetSecur Extra pakket ben je maar liefst voor 90% gedekt. Houd er wel rekening mee dat dit pakket de duurste verzekering is van PetSecur.

PetSecur is niet de enige verzekeraar die een vergoeding aanbiedt bij castraties en sterilisaties. Ook de standaard dierenverzekering van Hema biedt een dekking van 85%. Bij de dierenverzekering van Aegon, eveneens een basisverzekering, ontvang je 75% van de gemaakte ziektekosten voor dit soort operaties. Daarnaast zit je bij Dierenverzekering.nl op de goede plek wanneer je een dierenverzekering wilt die dit soort kosten vergoed. Daarvoor moet je wel een verzekering met een hogere premie nemen, want de basisverzekering van deze aanbieder dekt dit niet. Ga je voor de Plus 70 verzekering dan ben je voor 70% van de gemaakte kosten gedekt. Kies je voor de verzekering met de hoogste premie, de Top 80, dan ben je voor 80% van de zorgkosten voor castraties en sterilisaties verzekerd.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Welk huisdier wil je verzekeren?