Tot welke leeftijd kun je een dierenverzekering afsluiten?

Kijken we naar wanneer de meeste dierenverzekeringen af worden gesloten dan zien we dat dat voornamelijk zo is wanneer dieren nog jong zijn. De laatste jaren kiezen echter steeds meer mensen ervoor om een oudere hond of kat uit het buitenland of uit het asiel te adopteren. Hoe zit dat in zo'n geval met de huisdierenverzekering? Oftewel: tot welke leeftijd kun je eigenlijk een dierenverzekering afsluiten?


Vanaf (en tot) welke leeftijd kun je een hond verzekeren?

Je kunt al een hondenverzekering afnemen wanneer je weet dat je binnenkort een puppy krijgt. Een al wat oudere hond kun je op ieder moment verzekeren. Wel moet je hierbij letten op waar je een hondenverzekering afneemt en wat de voorwaarden zijn van zo'n verzekering. Niet iedere verzekeraar biedt de mogelijkheid om oudere honden te verzekeren. In de meeste gevallen geldt er een maximale leeftijd bij afsluiten. Deze ligt meestal tussen de 7 en 10 jaar oud. Als je je dier al op jongere leeftijd hebt verzekerd, loopt deze gewoon door. Je kunt een oudere hond dus gewoon verzekeren, mits je die verzekering op tijd hebt afgesloten.

Onthoud hierbij dat des te jonger de hond is des te lager de premie zal liggen. Kies je er dus voor om een oudere hond te verzekeren dan moet je rekening houden met hogere verzekeringskosten. De kans is namelijk groter dat een oude hond in vergelijking met een jonge hond ziek wordt en ziektekosten maakt, waardoor de kans groter is dat een verzekeraar geld moet uitkeren. Denk daarom goed na of een verzekering voor oude honden rendabel is.

Vanaf (en tot) welke leeftijd kun je een kat verzekeren?

Ben je op zoek naar een dierenverzekering voor een oudere kat? Ook voor oudere katten zijn er verzekeringen beschikbaar. Maar let op: bij de ene aanbieder kun je terecht tot een leeftijd van 7 jaar, terwijl de andere verzekeraar een maximum van 11 jaar hanteert. Veel verzekeraars hebben ervoor gekozen om katten die ouder dan 11 jaar zijn te weigeren voor een dierenverzekering. Dat komt omdat katten vaak op oudere leeftijd kwaaltjes krijgen. De kans is dus groot dat ze wanneer ze ouder dan 11 jaar zijn vaker naar de dierenarts moeten voor onderzoek of misschien zelfs een operatie.

Net als bij honden is het ook mogelijk om een oudere kat te verzekeren, mits je deze verzekering op tijd hebt afgesloten. Wanneer je kat eenmaal verzekerd is, kan hij dat namelijk zijn of haar hele leven lang blijven. Je kunt zo'n dierenverzekering voor katten al afsluiten vanaf het moment dat je kat een kitten is. Veel mensen sluiten een kattenverzekering af wanneer ze weten dat ze een kitten krijgen. Hoe jonger de kat, des te lager de premie ligt voor zo'n verzekering. Dat betekent ook dat de premie voor een oude kat hoog kan liggen; in sommige gevallen is dat zelfs in verhouding hoger dan wat je ervoor vergoed krijgt. Kijk dus goed naar de mogelijkheden voor en voorwaarden van kattenverzekeringen.

Bij welke verzekeraars kun je oudere dieren nog verzekeren?

Bij een aantal verzekeraars in Nederland is het mogelijk om oudere dieren (boven de 7 jaar) te verzekeren. Zo biedt Petplan diverse huisdierenverzekeringen aan voor honden tot en met 7 jaar en katten tot en met 11 jaar. Hierbij heb je de keuze uit drie verschillende pakketten en diverse extra dekkingen. Bij de verzekeringen van Dierenverzekering.nl zit je ook goed. Honden tot en met 8 jaar en katten tot en met 8 jaar kunnen hier terecht voor een passende dierenverzekering. Sluit je toch liever bij een andere verzekeraar een huisdierenverzekering af? Houd dan rekening met een lagere leeftijd als maximale leeftijd bij het afsluiten van een honden- of kattenverzekering.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Welk huisdier wil je verzekeren?