Huisdier verzekeren: verstandig of niet?

Ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier. Toch is niet iedere hond of kat verzekerd. Dat terwijl je voor je huisdier ook gewoon een zorgverzekering af kunt sluiten. Daarom is de vraag voor veel mensen: is het verstandig om je huisdier te verzekeren of kun je ook zonder huisdierenverzekering voor je hond of kat?


Heb ik een huisdierenverzekering nodig?

Wanneer je huisdier ziek wordt of geopereerd moet worden, is het een prettig idee om een verzekering te hebben. De kosten bij de dierenarts kunnen namelijk flink oplopen. Voor een castratie ben je bijvoorbeeld zo rond de € 300 kwijt en problemen met het gebit kunnen je zomaar € 500 of meer kosten. Andere operaties kosten soms wel meer dan € 1000. Het 'probleem' met dierenartskosten is dat ze vaak onverwachts komen. Wanneer je geen buffer hebt die dergelijke kosten op kan vangen, is het erg verstandig om een huisdierenverzekering af te nemen. Daarmee ben je voor een laag bedrag per maand verzekerd voor hoge dierenartskosten.

Beschik je echter wel over een grote buffer dan is een huisdierenverzekering handig maar niet altijd nodig. Er is altijd nog een kans dat er niets gebeurt met je huisdier, waardoor je geen zorgkosten (op de standaard kosten na) hebt. Hierbij moet je denken aan een buffer van minstens € 1000 tot € 1500. Een groot deel van de Nederlanders heeft dit niet zomaar liggen waardoor het afsluiten van een huisdierenverzekering een slimme keuze is om zo eventuele onverwachtse zorgkosten te kunnen dekken. Een verzekering voor je huisdier neem je namelijk vooral voor de kosten die je niet had verwacht.

Waarom een hondenverzekering afsluiten?

Er is vandaag de dag steeds meer mogelijk op het gebied van medische zorg voor honden. Helaas liggen de zorgkosten hiervan vaak ook een stuk hoger dan in het verleden. Daarom kiezen veel hondeneigenaren ervoor om een hondenverzekering af te sluiten waarmee ze (grotendeels) verzekerd zijn voor dergelijke zorgkosten. Dat is voor veel eigenaren de grootste reden om een hondenverzekering af te sluiten. Daarbij zijn er bepaalde rassen die al jaren kampen met dezelfde problemen. Denk bijvoorbeeld aan gewrichtsproblemen bij Golden Retrievers en Rottweilers. In dat geval is het verstandig om je hond al vanaf puppy af aan te laten verzekeren met de juiste dekking. Bij sommige verzekeraars zitten kosten voor gewrichten inbegrepen en bij anderen moet je een speciale dekking afnemen. Dat kan je uiteindelijk veel geld schelen.

Waarom een kattenverzekering afsluiten?

Ook voor katten kun je een speciale huisdierenverzekering afsluiten. Net als bij honden hebben sommige rassen meer lichamelijke problemen dan andere rassen. Deze problemen kunnen op latere leeftijd ontstaan. Wanneer je dit vooraf al weet van het ras dat je neemt, is het zeker aan te raden om een kattenverzekering af te sluiten. Daarmee hoef je slechts een laag bedrag per maand te betalen om uiteindelijk hoge dierenartskosten te laten dekken. Er zijn verschillende premies beschikbaar voor katten. Kijk bij je keuze van de premie naar het risico van de kat. Heeft het ras kans op bekende aandoeningen? Of gaat je kat veel naar buiten? Weeg alle risico's tegen elkaar op om zo een kattenverzekering te vinden die bij jou en je kat past. Dit kan een standaard basisverzekering voor katten zijn, maar ook een verzekering met allerlei extra dekkingen.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Welk huisdier wil je verzekeren?